Parastas şi slujbă de pomenire în Cimitirul Eroilor din Timişoara, la 26 ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. Ce le-a transmis mitropolitul Banatului participanţilor FOTO-VIDEO

259

Timişoara îşi plânge martirii, astăzi, la 26 ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. Ca de obicei, rude, prieteni şi revoluţionari s-au adunat în Cimitirul Eroilor, în jurul orei 14.00, acolo unde se află mormintele celor care şi-au dat viaţa pentru libertate în urmă cu 26 ani.

Aici, mitropolitul Banatului, alături de un sobor de preoţi, au săvârşit o slujbă de pomenire. De asemenea, zeci de timişoreni au participat la parastasul organizat în memoria eroilor Revoluţiei. Astfel, colivă, cozonaci şi fructe au fost aşezate pe o masă din lateralul monumentului Eroilor care, la finalul slujbei, au fost oferite drept pomană.

Mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, a luat cuvântul preţ de câteva minute pentru a le transmite participanţilor mesajul său, la 26 ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. „Sunteţi şi veţi rămâne legaţi pentru totdeauna de locul acesta. Să le spuneţi nepoţilor şi strănepoţilor că sunteţi urmaşi de martiri, că sunteţi sânge din sângele martirilor. Sădiţi în inimile lor aceste cuvinte, ca acest loc să nu fie niciodată pustiu şi mereu să ardă o flacără a recunoştinţei noastre şi a generaţiilor care o să vină. D-zeu să-i odihnească în pace şi să ne ierte şi pe noi, căci poate nu am făcut totul pentru idealurile şi pentru ce au gândit ei atunci când au ieşit în stradă să îmbrăţişeze moartea. D-zeu să-i odihnească, iar pe dvs. şi pe toţi să ne întărească D-zeu şi să nu şteargă din mintea noastră memoria acestor 111 fii ai acestei cetăţi care acum zac sub brazda rece a patriei”, a declarat mitropolitul Banatului.

Acţiunea din Cimitirul Eroilor s-a terminat cu o depunere de coroane. Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra. Momentul în care Timişoara devenea primul oraş liber de comunism din România, în urmă cu 26 de ani, va fi marcat în 20 decembrie, la ora 13.00, când sirenele din oraş vor începe să sune.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ