„Viaţa e o trompetă” se întoarce la Timișoara

129

Casa Filmelor de la Plai aduce la festival pelicule numai una și una, doar premiere sau distinse cu premii prestigioase.

Avanpremiera Sieranevada, câștigătoarele Ceau, Cinema! și o selecție de scurt-metraje regionale sunt principalele atracții ale Casei Filmelor, din cadrul festivalului Plai, ediția XI (8 – 11 septembrie, Muzeul Satului Bănățean).

După ce a deschis competiția oficială a celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (11-22 mai 2016), cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cristi Puiu, „SIERANEVADA” va deschide seria de proiecții de la Casa Filmelor, vineri, 9 septembrie, de la ora 18.00. Filmul a fost primit cu cronici elogioase de presa internațională și este propunerea României la premiile Oscar, la categoria Cel mai bun film străin.

Programul de sâmbătă, 10 septembrie, începe la ora 16.00 cu filmul recompensat cu Premiul Publicului și mențiunea specială a juriului la ediția din acest an a festivalului Ceau, Cinema!: Soră-mea, în regia lui Kinga Debska (Polonia). În distribuţie se regăsesc câţiva dintre cei mai cunoscuţi actori polonezi ai momentului. Subiectul este universal și emoționant: două surori trebuie să facă faţă ideii că părinţii lor se apropie de sfârşitul vieţii.

De la ora 18.00, va fi proiectat câștigătorul competiției Ceau, Cinema! din acest an, „Viaţa e o trompetă” în regia lui Antonio Nuic, cunoscut regizor croat născut în Bosnia. „Un film cu un ansamblu de actori care joacă cu naturalețe și autenticitate, o regie cu mână sigură și atentă la detalii, un umor care izvorăște din situații vitale. Un film care ne aduce aminte că un sunet de trompetă reînnoadă țesătura fragilă a relațiilor dintr-o familie” – a fost motivația juriului pentru premiul acordat.

În încheierea zilei de sâmbătă, de la ora 23.00 (după concertele de la scena mare) este celebrată cinematografia portugheză, prin prezentarea unei selecții de scurtmetraje premiate recent în cadrul festivalului partener Curtas Vila do Conde (Portugalia).

Duminică, 11 septembrie, au loc trei sesiuni de scurtmetraje noi, sub numele ‘TimișoArad’ .

De la ora 16.00, își prezintă filmele patru tineri regizori din Arad. De la ora 17.00 vor fi proiectate scurtele “Vinovat de Libertate”, în regia lui Mihai Stanciu și “Pieptiș”, în prezența regizorului Patrick Brăila. Palmaresul festivalului Timishort 2015 va putea fi vizionat în încheierea programului Casei Filmelor din acest an, de la ora 18.00.

Casa Filmelor poate găzdui până la 70 de spectatori, cu sonorizare asigurată la căști.

 

LĂSAȚI UN MESAJ