Vestul țării mai atrage 5 milioane de euro de la UE. Cum vor fi folosiți banii în 4 orașe

118

Zona de vest a mai atras 5 milioane de euro din fondurile europene destinate acestei regiuni. Contractele au fost deja semnate și vizează reabilitarea termică a mai multor blocuri și a unui colegiu din județul Hunedoara.

Beneficiari sunt localnici din Deva, Petroșani, Petrila și Simeria.

În zona rezidențială, sunt prevăzute diferite tipuri de lucrări, în funcție de necesități: izolarea termică a fațadelor și planșeelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare și/ sau închiderea balcoanelor/ logiilor cu tâmplărie termoizolantă, reparații la acoperiș și sistemul de colectare a apelor meteorice, înlocuirea instalațiilor de distribuție a apei și/ sau a colectoarelor de canalizare, înlocuirea unor lifturi și a corpurilor de iluminat, montarea de panouri fotovoltaice, instalarea de rampe/ elevatoare pentru persoanele cu dizabilități etc.

Ținta, în urma intervențiilor, este diminuarea consumului de energie pentru încălzirea apartamentelor și reducerea emisiilor de CO2, dar și îmbunătățirea aspectului acestor edificii și a localităților. Vor rezulta 745 de locuințe cu o clasificare mai bună a consumului de energie.

În municipiul Deva, este prevăzută creșterea eficienței energetice a blocurilor: Aleea Crizantemelor M1, Bd. Decebal nr. 8, Aleea Plopilor nr. 7 și Aleea Moților P3.

În municipiul Petroșani, investițiile vizează imobilele: Str. Păcii nr. 2, Str. O. Iosif 1B, Aleea Poporului nr. 3, str. General Vasile Milea nr. 19 și Str. Constructorul – B.

În orașul Simeria, proiectele cuprind blocurile de pe strada 1 Decembrie – nr. 2, A, B, A1, B1, C1 și D1, iar în orașul Petrila – Str. Muncii bl. 1 și bl. 3, Str. Mihai Eminescu bl. A și Str. 8 Martie nr. 3.

Valoarea totală a acestor proiecte este de 21.026.319,44 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 10.176.423,85 lei.

La Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” Petrila sunt planificate mai multe tipuri de intervenții, menite să conducă la reducerea consumului de energie: izolarea termică a fațadei, reparații la fațadă și acoperiș, izolarea planșeului peste ultimul nivel, montarea de pompe de căldură și panouri fotovoltaice, înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat led, înlocuirea instalaţiilor electrice, termice, sanitare, P.S.I. etc.

Valoarea totală a proiectului este de 2.219.023,32 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile – 2.070.640,88 lei. Perioada de implementare este de 21 de luni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ