Vești geniale pentru șoferi! Ce se întâmplă cu toți păgubiții RCA

247

Prin noile reglementări ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), dacă un păgubit RCA nu este mulţumit de procesul de daună încheiat de constatatorul oferit de asigurător, va putea apela la un constatator de daună independent, pe care îl va plăti tot asigurătorul, după cum a declarat Ovidiu Wlassopol, prim-vicepreşedinte ASF. Noile reglementări vor fi incluse într-un proiect de modificare a Normei 20 privind contatatorii de daună sau într-un proiect de lege, în funcţie de deciziile pe care le va lua ASF după ce draftul noilor reglementări va trece prin toate direcţiile implicate în proces.

„După consultările pe care le-am avut în grupul de lucru pentru protecţia consumatorilor cu toţi jucătorii din piaţă implicaţi în proces, am decis ca proiectul legislativ să suporte nişte modificări faţă de modul de prezentare iniţial fără a devia însă de la asigurarea unor instrumente funcţionale la care păgubitul RCA să poată apela rapid în cazul în care se consideră nedreptăţit de către asigurător sau constată eventuale încălcări ale prevederilor legale”, explică Ovidiu Wlassopol.

Iniţial, proiectul legislativ se dorea o revoluţie pe piaţa constatatorilor de daună, în sensul că toţi constatatorii de daună trebuia să fie independenţi. Acum constatările de daună sunt făcute de un angajat al asigurătorului.  Dar fiecare asigurător şi fiecare service au politica proprie. De obicei, constatatorul de daună este un angajat al asigurătorului. El stabileşte elementele avariate şi tot el propune soluţia tehnică. Prin firea lucrurilor, pentru a-şi maximiza profitul, atât asigurătorul, cât şi service-ul, vor încerca să reducă sau să crească costurile reparaţiei. Păgubitul este prins la mijloc în această ecuaţie.

Pentru a evita aceste situaţii şi a veni în ajutorul consumatorului, „ASF va reglementa situaţia prin oferirea posibilităţii de a se construi o structură de constatatori de daune independenţi, bine pregătiţi, care să nu fie în conflict de interese cu niciuna dintre părţi, care să poarte răspunderea soluţiei exprimate în raportul de daună, care să poată interveni rapid la solicitarea păgubitului RCA şi să poată totodată să sesizeze ASF, dacă observă o încălcare a contractului”, precizează Wlassopol.

Mai exact, în loc de transformarea tuturor constatatorilor de daună în entităţi total independente, păgubitul solicită ca şi până acum asigurătorului la care este încheiată poliţa de asigurare RCA să facă procesul de constatare daună cu constatatorul său ca şi în prezent. În schimb, dacă asigurătorul nu răspunde în termenul legal sau păgubitul nu este mulţumit de soluţia constatatorului trimis de asigurător, poate face un contract de prestări servicii cu un constatator independent. Acesta va soluţiona litigiile dintre păgubit şi constatatorul asigurătorului. După cum precizează Ovidiu Wlassopol, „asigurătorul trebuzie să plătească şi tariful constatatorului independent, în felul acesta este obligat şi să vegheze la o soluţie corectă pentru ambele părţi”.

După redactarea draftului legislativ direcţiile de specialitate ale ASF vor analiza proiectul şi vor decide dacă acesta se va concretiza într-o normă ASF sau într-un proiect de lege care va trebui înaintat parlamentului.

sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ