Vești bune pentru medici! Guvernul caută soluții pentru prevenirea grevei din Sănătate. Ce se întâmplă cu gărzile

1370

Gărzile medicilor ar putea fi scoase din categoria sporurilor plafonate; Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la România TV, noi discuții cu sindicatele din sănătate, pe tema nemulțumirilor legate de tăierea sporurilor. O altă alternativă pentru a rezolva problemele salarizării medicilor ar fi trecerea spitalelor în administrarea primăriilor.

 Guvernul vrea să împiedice declanșarea grevei generale în sănătate. Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat deja declanșarea grevei generale, în sistem, pe 11 mai 2018, iar pe 7 mai va fi declanşată o grevă de avertisment.

Până atunci, în 26 aprilie, în Capitală a fost organizat un miting cu peste 10.000 de oameni, din cauza “haosului din sănătate”, unde unele venituri au scăzut cu până la 1.100 de lei în urma aplicării salarizării unitare.

Premierul a anunțat că în acestă săptămână vor avea loc discuţii cu sindicatele, astfel încât până la 15 mai nimeni să nu aibă venituri mai mici de 20% peste venitul din decembrie 2016. Potrivit acesteia, o măsură care ar putea fi luată este plata suplimentară pentru gărzi şi scoaterea acestei activităţi din categoria sporurilor plafonate la 30%, prin legea salarizării unitare.

Guvernul mai vrea ca raportarea procentului de 30% să se facă la întreg sistemul, indiferent dacă ordonatorul principal de credite al unităţii medicale este Ministerul Sănătăţii, Consiliul Local sau Consiliul Judeţean şi posibilitatea ca plata utilităţilor spitalelor să fie făcută de către ordonatorul de de credite, respectiv administraţia locală.

”Măsurile vor fi discutate în această săptămână cu sindicatele, „astfel încât până la 15 mai nimeni să nu aibă venituri mai mici de 20% peste venitul din decembrie 2016”, a subliniat Viorica Dăncilă.

În ultima perioadă, au avut loc mai multe proteste spontane în diferite spitale din București și din țară, inclusiv astăzi.

sursa: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ