Veşti bune pentru agricultorii bănăţeni! Inundaţiile din Franţa ar putea creşte preţul grâului

166

Fermierii care nu s-au grăbit să-şi vândă producţia de grâu din acest an ar putea avea de câştigat.

Inundațiile din ultima vreme au redus producția de grâu a Franței, principalul producător din Uniunea Europeană, la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.

Cea mai mare cooperativă agricolă din Franța, InVivo, estimează o scădere de la 12% până la 7% a cotei ocupată de Franța pe piața mondială și în aceste condiții InVivo va fi nevoită să recurgă la furnizori din alte țări, pentru a face față cererilor clienților.

Inundațiile din Franța, dar şi cele din țara vecină Germania, al doilea mare producător din UE, precum și țările baltice, vor obliga importatorii să se adreseze cultivatorilor din alte regiuni pentru a acoperi necesitățile.

Aceasta ar putea creşte preţul grâului şi ar putea oferi importante oportunităţi pentru agricultorii bănăţeni, care au obţinut anul acesta recolte foarte bune, situate între 4.000 de kg/ha în estul judeţului Timiş şi peste 7.000 de kg/ha în partea de nord şi în judeţul Arad. În condiţiile în care producţia de grâu a fost slabă în principalele ţări producătoare, se aşteaptă o creştere a preţului grâului în perioada următoare. În prezent acesta este situat între 0,65 – 0,75 RON/kg.

LĂSAȚI UN MESAJ