Veste tragică despre un reputat profesor universitar, critic și istoric literar din vestul țării!

381

Profesorul universitar, criticul şi istoricul literar Ion Dodu Bălan s-a stins din viaţă duminică, 6 mai, 2018.

Născut la 5 octombrie 1929, în judeţul Hunedoara, Ion Dodu Bălan şi-a desfăşurat cea mai mare parte a carierei universitare în cadrul Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi, în ultimii ani, în cadrul Universităţii Spiru Haret. Concomitent, a susţinut o bogată activitate publicistică şi de cercetare ştiinţifică în domeniul istoriei şi criticii literare.

Între anii 1967-1969, a fost profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Toulouse, Franţa, unde a ţinut cursuri de limbă, literatură şi de civilizaţie românească. De-a lungul anilor, a elaborat şi publicat peste 25 de cărţi de critică literară, de istoria literaturii române, eseuri, proză, poezie, memorialistică.

A fost distins cu mai multe premii, printre care: premiul „B.P. Hasdeu” al Academiei Române pentru lucrarea de istorie şi critică literară, monografia „Octavian Goga” şi premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru o lucrare în proză.

A publicat câteva volume de poezii care s-au bucurat de aprecierile publicului si ale criticii literare.

Pe parcursul îndelungatei sale cariere literare, a militat pentru cunoaşterea şi promovarea valorilor culturale româneşti, atât în ţară, cât şi în străinătate.

sursa: stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ