Veste importantă pentru numeroși pensionari din Banat și din țară !

851

Începând din 1 iulie, românii cu pensii mai mici sau egale cu 900 de lei pe lună vor avea dreptul la medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, indiferent dacă au venituri din alte surse, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, relatează economica.net.

În prezent, doar pensionarii cu venituri din pensie de cel mult 700 de lei pe lună beneficiază de acest drept şi doar dacă nu realizează alte venituri.

De asemenea, este important de menționat că, în luna februarie, Guvernul a scutit de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate pensionarii cu venituri din pensie mai mari decât valoarea punctului de pensie.

Așadar, de la 1 iulie, pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 900 de lei pe lună vor beneficia de medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, indiferent dacă realizează venituri şi din alte surse. Implicit, de la aceeaşi dată, pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 900 de lei nu vor da medicului de familie declaraţii pe proprie răspundere în care îşi asumă faptul că nu realizează venituri din alte surse.

În prezent, doar pensionarii cu venituri din pensie de cel mult 700 de lei pe lună au dreptul la medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, dar numai dacă nu realizează venituri din alte surse. Pentru a beneficia de medicamente compensate cu 90%, legea în vigoare obligă pensionarii să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezultă cuantumul pensiei, dar şi o declaraţie pe proprie răspundere în care îşi asumă faptul nu realizează venituri din alte surse decât pensia.

Finanţarea acestei măsuri este asigurată în proporţie de 50% din bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), alimentat în proporţie covârşitoare din contribuţiile asiguraţilor la sănătate, şi în proporţie de 40% – din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetul FNUASS, mai precizează economica.net.

LĂSAȚI UN MESAJ