Veste bună pentru șoferi! Ce proiect important este în dezbaterea senatorilor

292

Conducătorii auto primesc o veste bună. Aceștia ar putea să-și păstreze dreptul de a conduce chiar și după ce au fost sancționați pentru condusul unei mașini sub influența alcoolului, dar doar în anumite condiții.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrată recent la Senat pentru dezbatere și ar putea schimba modul în care sunt sancționați șoferii prinși sub influența băuturilor alcoolice la volan.

Practic, dacă montează un anumit dispozitiv pe mașină, aceștia ar putea conduce și după ce au fost prinși de polițiști conducând după ce au consumat alcool. Măsura se regăsește într-un proiect pus recent în dezbaterea senatorilor.

Dacă instalează pe mașină un dispozitiv numit Alcool-Stop, motorul va porni doar atunci când în aerul expirat de șofer nu sesizează prezența alcoolului.

Restricționarea dreptului de a conduce un autovehicul pe drumurile publice se va aplica pe o perioadă de 180 de zile, spre deosebire de suspendare, care se aplică, în prezent, pentru o perioadă de 90 de zile. Această sancțiune complementară se va aplica tuturor conducătorilor de autovehicule, fie ele autoturisme, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, scrie avocatnet.ro.

Polițistul care a stabilit că șoferul a consumat alcool are dreptul de a decide ce sancțiune va primi șoferul aflat sub  influența băuturilor alcoolice.

După cum este prevăzut în proiectul de act normativ, un șofer care se va afla în perioada de restricționare și care nu va respecta obligația de a dota mașina cu sistemul Alcool-Stop va comite o infracțiune, care se va pedepsi cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă. De asemenea, și șoferii ce vor avea restricționat dreptul de a conduce și prinși conducând după ce au consumat băuturi alcoolice vor risca pedepse cu închisoarea de până la trei ani.

Instalarea dispozitivului Alcool-Stop  implică cheltuieli destul de mari. Pe lângă prețul de achiziție, se va plăti și instalarea dispozitivului, care va fi făcută într-un service auto.

Momentan, această propunere legislativă nu se aplică, ea trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

sursa: bugetul.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ