Veniți să luați lumină de la Putna!

608

O călătorie culturală și istorică, o minivacanță într-unul din cele mai impresionante locuri românești dar, mai presus de toate, sărbătoarea de Înviere într-un loc unic, încărcat de spiritualitate: la Putna. Aceasta este oferta Agenției de turism Ultramarin pentru petrecerea sărbătorilor de Paște din acest an.

Mănăstirea Putna se află la 72 de km de Suceava şi este prima şi cea mai importantă ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare, străjuind de peste cinci veacuri ţinutul legendar al Bucovinei. Domnitorul moldovean este de altfel şi îngropat aici, iar împrejurul mormântului o linişte tulburătoare pluteşte, întreruptă doar, periodic, de zgomotul sec al aparatelor de fotografiat. Putna îţi imprimă un aer de respect, de bunătate, de veşnicie.

“Să facem din Putna Ierusalim al neamului românesc şi din mormântul lui Ştefan cel Mare altar al conştiinţei naţionale”, spunea poetul Mihai Eminescu, ca un îndemn pentu toţi cei care ajung pe aceste meleaguri. De altfel, între 14 şi 16 august 1871, Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ciprian Porumbescu, A. D. Xenopol, Mihail Kogălniceanu, şi-au înscris numele în Cartea de Aur a mănăstirii prin Marea Serbare ce a avut loc aici, la împlinirea a 400 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Putna. Atunci, studenţi români au depus pe mormântul voievodului Ştefan cel Mare o urnă votivă cu pământ din toate provinciile româneşti. Pentru că a iniţiat şi organizat această serbare, turnul de intrare în mănăstire poartă numele marelui poet, iar sculptorul Oscar Han a realizat un bust al lui Mihai Eminescu chiar în incinta mănăstirii.

Tot aici este înmormântat academicianul Zoe Dumitrescu-Buşulenga, intrată în viaţa monahală cu numele Benedicta, cea care a determinat înfiinţarea unei fundaţii ce se ocupă, printre altele, de editarea scrierilor complete ale sale despre Mihai Eminescu.

La doar un kilometru de mănăstire, pe un drum uşor sălbatic, se ajunge la chilia Sfântului Daniil Sihastrul, cunoscut drept povăţuitorul duhovnicesc al lui Ştefan cel Mare. Domnitorul venea în micuţa chilie săpată în munte pentru a cere sfat în momentele de cumpănă pentru el şi pentru ţară şi se pare că tot la îndemnul acestuia, voievodul a construit cele mai frumoase mănăstiri din Moldova.

Cele patru zile ale călătoriei propuse de Agenția de turism Ultramarin cuprind opriri și la celelalte mănăstiri bucovinene: Humor, Sucevița, Voroneț, Sihăstria, Agapia, dar și la casa lui Creangă de la Humulești, iar pe drum ne vom opri la Salina Turda, iar apoi vom trece prin Bistrița Năsăud, Piatra Fântânele, Vatra Dornei, Rădăuți, Suceava, iar la întoarcere prin Brașov.

Agenția de turism Ultramarin vă invită așadar să veniți să luați lumină de la Putna, iar apoi să petreceți patru zile de basm în superba zonă a Bucovinei. Detaliile acestei excursii le găsiți aici: http://www.ultramarintm.ro/d1057/iubeste-romania-ta/veniti-sa-luati-lumina-de-la-putna.html

LĂSAȚI UN MESAJ