Vânzătorii, obligați să repare sau să înlocuiască în maximum 15 zile un produs defect în garanție

82

Guvernul a modificat și completat, miercuri, printr-o ordonanţă, legislația privind vânzarea produselor și modul în care se acordă garanția. Schimbările au fost făcute după multe sesizări și reclamații înregistrate la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Principalele elemente de noutate aduse de Ordonanța privind modificarea și completarea Legii 449/2003:

– Introducerea perioadei maxime de 15 zile calendaristice în care vânzătorul are obligația să repare sau să înlocuiască un produs aflat în perioada de garanție comercială, dacă acesta nu corespunde condițiilor de conformitate menționate în declarația referitoare la garanție sau în publicitatea aferentă.
– Produsele de folosință îndelungată trebuie să fie însoțite de certificatul de garanție emis în baza garanției comerciale, de declarația de conformitate, precum și de cartea tehnică ori de instrucțiunile de folosite, instalare, exploatare, întreținere, eliberate de producător.
– Introducerea unei precizări explicite, respectiv că timpul de nefuncționare, din cauza lipsei de conformitate apărute în cadrul termenului de garanție, prelungește termenul de garanție legală de conformitate și, dacă există, și pe cel al garanției legale.

Prevederile Ordonanței adoptate astăzi de Guvern vor intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ