7.2 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Valori bănățene: Dăruire totală pentru silvicultură

Încep acest portret cu o mărturisire. De mai bine de 55 de ani de când m-am dedicat scrisului, deși am trăit în Reșița, cândva mare oraș industrial și implicit cu importantă inteligență tehnică, articolele mele au avut rar tangență cu tehnica și oamenii deosebiți care o slujesc. Altfel spus am fost și continui și acum să fiu ceea ce se numește un jurnalist cultural care a scris mai ales despre evenimente și semeni cu preocupări preponderent umaniste. De aceea mă bucur că recent am redescoperit o personalitate ștințifică, care prin ceea ce a izbutit în viață mă obligă să scriu despre ea.

Până să vă spun numele celui căruia îi dedic aceste rânduri, am să enumăr câteva din argumentele care m-au determinat să mă opresc asupra acestei persoane: și-a construit o carieră în timp pe temelii solide, cu răbdare și calm, cu perseverență și tenacitae. Este vorba de inginerului silvic Ion Chisăliță, care recent, a împlinit 65 de ani.

În perioada 1970-1974 urmează Liceului Silvic din Timișoara, iar în 1981 termină Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, Universitatea Transilvania din Braşov. După patru ani de la absolvire, tânărul inginer devine șef de ocol la Moldova Nouă (1985-1997). În acei ani l-am cunoscut și am descoperit nu numai un bun conducător, ci un om dotat cu atuurile necesare pentru a-și continua drumul de succes în viață. Din acea perioadă amintesc doar executarea unor lucrări tehnice de amploare inițiate de un conflict internațional între România și Iugoslavia, anume: împădurirea haldelor de steril în vederea combaterii poluării mediului. Au urmat cinci ani în care deține funcția de mare răspundere, director al Direcției Silvice Caraș-Severin. Din această etapă remarc realizarea deosebită în domeniul ameliorării terenurilor degradate (s-au constituit peste 50 de perimetre în suprafață de 1000 ha), în conservarea biodiversității. Nu întâplător, în 2001 își susține la Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, Universitatea Transilvania din Braşov teza de doctorat în silvicultură cu tema „Cercetări privind combaterea poluării prin instalarea vegetației pe haldele de steril de la Moldova nouă”. Între anii 2001-2008 lucrează ca director al unei firme din Reșița specializată în exploatarea și prelucrarea lemnului, ani în care a dobândit experiențe în domeniul respectiv, și managerial în zona afacerilor private. În același timp începe demersul său în învățământul superior la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României, Facultatea de Horticultură și Silvicultură.

Din 2008 revine în orașului său natal, Moldova Nouă, ca primar. Din această prodigioasă activitate reținem doar: revigorarea economica a orasului prin parteneriatul cu Delphi unde au lucrat 2000 de oameni; reabilitat si dotat policlinica cu 2 milioane euro fonduri europene; s-a implementat proiectul privind trecerea Dunarii cu bacul și nu în ulttimul rând Strategia de dezvoltare a orașului gândită pe baza Planului Urbanistic General (P.U.G) pentru o perioada de un deceniu. Despre câteva din realizările primarului sunt grăitoare fotografiile de la începutul mandatului (2008), față în față cu cele de la sfârșit (2012).

Cum iubirea sa pentru silvicultură înseamnă dăruire totală, își continuă activitatea în învățământul superior începută în 2005 ca șef de lucrări, iar din 2014 și în prezent este conferențiar universitar la Facultatea de Horticultură și Silvicultură din Timișoara.
Titus Crisciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Candidatura domnului Dominic Samuel Fritz la următoarele alegeri locale este una legală

Am scris acest text și pentru că, în spațiul public, au apărut tot felul de opinii (în unele dintre ele sunt citat trunchiat), care...

Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica că pune la cale sabotarea ședinței de guvern, programată joi, la Timișoara  | VIDEO

Joi, într-una din sălile Prefecturii Timiș, va avea loc o premieră a administrației naționale. Ședința obișnuită de Guvern va avea loc pentru prima dată în...

Citește și :