Val de migranți de la frontiera cu Serbia. Va face față România?…

568

Poliţiştii de frontieră au depistat, în cadrul acţiunilor de supraveghere desfăşurate la frontiera de sud-vest, 15 migranţi (8 cetăţeni din Afganistan, 4 din Kosovo, 2 din Iran şi 1 pakistanez) care încercau să treacă ilegal frontiera.

* În data de 12 septembrie 2016, în jurul orei 21.10, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare au observat, cu ajutorul autospecialei cu termoviziune, un grup de persoane care se deplasa pe jos, peste câmp, încercând să treacă ilegal frontiera din Serbia, pe direcţia localităţilor de frontieră Valcani-Beba Veche.
Imediat, poliţiştii de frontieră, împreuna cu jandarmi din cadrul I.J.J. Timiş, au declanşat o acţiune specifică, fiind depistate în apropierea localităţii de frontiera Valcani 11 persoane de sex masculin, care au fost preluate şi transportate la sediul Poliţiei de Frontieră, pentru cercetări.
Persoanele depistate nu aveau documente de identitate asupra lor, iar în urma verificărilor preliminare s-a stabilit că sunt opt cetăţeni afgani, doi pakistanezi şi un iranian, cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani, care au declarat că au plecat din Serbia cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

* Şi în seara zilei de 11 septembrie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au depistat pe malul râului Mureş, pe direcţia localităţii de frontieră Saravale, 4 persoane de sex masculin care nu îşi justificau prezenţa în zonă. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare unde s-a stabilit că sunt cetăţeni din Kosovo, solicitanţi de azil cazaţi la Serviciul pentru Imigrări Timiş, cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani. Din cercetări s-a stabilit că bărbaţii erau la a doua tentativă de trecere ilegală spre Ungaria, ei fiind depistaţi în tentativă de trecere ilegală a frontierei de către poliţiştii de frontieră şi în data de 06.09.2016. La data respectivă, celor în cauză le-au fost întocmite dosare penale pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei şi au fost predaţi IGI Timiş, în vederea luării măsurilor legale.

În ambele cazuri se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, respectiv tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
Totodată, au fost contactate autorităţile sârbe pentru cercetarea în comun a evenimentului înregistrat în data de 12.09.a.c. şi punerea în aplicare a acordului de readmisie.

Cei 15 migranți depistați la frontiera României se încadrează într-un val de migranți care a început să apară la granițele cu Serbia și Bulgaria de la începutul lunii septembrie:
# 12 septembrie 2016 – Treizeci de migranţi, opriţi la frontiera de sud-vest
# 11 septembrie 2016 – 20 migranţi, solicitanti de azil, depistaţi la frontieră
# 10 septembrie 2016 – Zece migranţi ascunşi într-un camion, descoperiţi la P.T.F. Giurgiu
# 9 septembrie 2016 – Şase adulţi şi două fetiţe din Siria şi Irak şi-au pus viaţa în pericol, ascunzându-se sub o platformă auto pentru a intra ilegal în România
# 9 septembrie 2016 – Doi tineri din Kosovo, depistaţi într-un lan de porumb, lângă graniţa cu Serbia
# 3 septembrie 2016 – Şapte migranţi din Kosovo, Etiopia și Eritrea, depistaţi de poliţiştii de frontieră timişeni
# 2 septembrie 2016 – 14 migranţi depistaţi de poliţiştii de frontieră timişeni la frontiera cu Serbia
# 1 septembrie 2016 – 14 migranţi, dintre care 8 minori, opriţi la frontiera de sud-vest.

LĂSAȚI UN MESAJ