Vaccinul ROR, împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, te-ar putea feri şi de formele grave de COVID-19

74

Un studiu American arată că vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, ROR-ul – cum mai e cunoscut – ar putea să ne ferească şi de formele grave de Covid-19. Cu cât bolnavii de Covid-19 aveau titrul de anticopi pentru oreion mai mare, cu atât mai uşoare au fost formele infectării.

Medicii nu au stabilit încă mecanismul din spatele acestui fenomen şi rolul anticorpilor pentru oxigen în infecţia cu SARS-CoV-2. Cele mai bune rezultate le-au avut cei care făcuseră un rapel al vaccinului. Bogdan Tamba, directorul centrului de cercetare şi dezvoltare în medicina experimentală de la Universitarea din Iaşi, îţi explică cum funcţionează anticorpii şi de ce ar trebui să te vaccinezi şi la vârsta adultă.

„Succesul vaccinării sau durata de protecţie oferită de un vaccin este considerată a fi zece ani. În mod ideal ar trebui să facem rapel. Trebuie să îi reamintim organismului: Hei, îţi aduci aminte acum zece ani, când ai văzut molecula asta sau bacteria asta sau virusul ăsta? Ţi-l mai arăt o dată, să îl ţii minte”, spune Bogdan Tamba, coordonator CEMEX.

Studiul american a fost făcut doar pe 80 de pacienţi. Însă, în contextul actual, orice descoperire este privită cu interes şi speranţă.

„Este o mobilizare fără precent a comunităţii ştiinţifice. Fiecare mică descoperite trebuie diseminată, nu pusă în sertar. Odată descoperit un lucru, el nu va mai fi uitat. Şi nu ştim informaţia din studiul ăsta când va mai fi utilă. E o reconfirmare a plus-valorii pe care un vaccin poate să o aducă sănătăţii omenirii”, adaugă Bogdan Tamba.
Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ