USR vrea eliminarea condiţiei de minim 90 de zile în cazul vizei de flotant pentru a vota

32

USR a depus 10 amendamente la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul intenţionează să-şi angajeze răspunderea miercuri în Parlament. Printre propunerile făcute de USR este și eliminarea prevederii potrivit căreia cetăţenii care au viză de flotant de mai puţin de 90 de zile nu pot vota în localitatea respectivă.

USR propune ca „persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile”. În prezent, în legea în vigoare, termenul este de 45 de zile.
Partidul lui Barna susține că o astfel de restricţie nu poate fi justificată de fenomenul turismului electoral, în condiţiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu, iar „principalul efect va fi acela că un număr foarte mare de cetăţeni, studenţi, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale”.
O altă propunere a USR se referă la diminuarea procentului de semnături necesare pentru
înscrierea candidaturilor în alegeri, astfel încât acesta să fie minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, faţă de minimum 1% cum este în prezent. „Atunci când numărul de semnături este prea mare, aceasta se transformă într-o veritabilă barieră în calea candidaţilor independenţi şi a partidelor”, explică USR.

LĂSAȚI UN MESAJ