Urşii vor avea culoar peste autostradă. Ministerul Transporturilor face tunele-VIDEO

406

Ministerul Transporturilor a decis, în sfârşit, ce soluţie va adopta pe lotul 2 din Lugoj Deva în privinţa trecerii animalelor sălbatice peste autostradă. Rămâne în picioare varianta cu tuneluri, astfel încât habitatul urşilor din zonă să nu fie deranjat.

Potrivit oficialilor de la Bucureşti, prezenţi pe şantier, luni, 24 aprilie, acordul de mediu pentru secţiunea E, cea cu tuneluri, a fost revizuit şi aprobat în această formă.

„Sunt ecoducte. Soluţia este tunel – viaduct – tunel. 300 – 300 de metri respectiv 1,3 km. Ca şi cost, undeva la 180 de miioane de euro. Cred că în acestă toamnă putem avea constructor dacă procedurile merg bine, dacă nu avem contestaţii. Cu siguranţă că secţiunea E nu poate fi gata până la finalul acestui an, va fi gata secţiunea D aferentă aceluiaşi contract”, a declarat Ştefan Ioniţă, directorul CNAIR.

traseu-autostrada-2

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, susţine însă în continuare că ridicarea ecductelor nu este atât de necesară cum o cer ecologiştii.

„Nu vreau să cădem în latura absurdităţii în care să blocăm obiective majore de investiţii în infrastructura românească, care generează şi o dezvoltare economică, pentru nişte lucruri, care, eu cred, din discuţii şi evaluări, nu ştiu cât se impuneau şi vorbesc aici de ecoductele pentru urşi. Nu există un aşa mare tranzit al urşilor astfel încât să mărim un obiectiv de investiţii cu 180 de milioane euro. Dar asta este soluţia din acordul de mediu”, a declarat oficialul.

Licitaţia pentru găsirea unui constructor care să ridice tunelurile va avea loc în această vară şi, dacă nu se depun contestaţii, în toamnă am putea avea un cnstructor.

Oricum, restul lotului 2, cuprins între Margina şi Coşeviţa, va fi inaugurat în decembrie. Costurile se ridică la 128 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ