22.2 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Unul dintre localurile trendy ale Reșiței ar putea fi demolat. E construit ilegal

Reșița a fost, pare-se, multă vreme, sat fără câini. Actuala echipă de la primărie descoperă tot mai multe nereguli, construcții și amenajări ilegale, ”privatizări” de poduri și de străzi, într-un cuvânt, un haos. Una dintre cele mai recente ciudățenii se află într-o arie din vecinătatea universității reșițene, în zona fostului CET, acolo unde funcționau odinioară birouri și dependințe ale societății de servicii publice Prescom. Zona s-a sistematizat, s-a construit un Penny, un complex comercial, un restaurant – Vintage – , apărut în urma amenajării unei foste clădiri de pază. Totul arată foarte bine, numai că… e ilegal construit.

Primarul Reșiței a explicat miercuri, într-o conferință de presă, alături de viceprimarul Paul Vasile, că municipalitatea va fi nevoită să demoleze clădirea restaurantului Vintage și încă o clădire ce adăpostește o expoziție de mobilă. Clădirile respective, amplasate chiar pe marginea Bârzavei, nu respectă Planul Urbanistic Zonal și nici prevederile Apelor Române, care arată că între cursul râului și orice clădire trebuie să existe o distanță de 15 metri și o spină verde, cum spun arhitecții, o bretea verde.

Potrivit acelui PUZ, între Bârzava și clădiri trebuia să mai există și o alee de acces. Între timp, însă, a mai apărut un PUZ de corectare, care prevede o alee ocolitoare, păstrând clădirile intacte, act însă atacat în prezent de primărie. Cele două obiective aparțin controversatului om de afaceri reșițean Valentin Armașu, implicat, printre altele, în dosare cu dare de mită și apoi denunț la adresa fostului vicepreședinte al CJ, Ionesie Gheorghion. Primarul Reșiței a ținut să demonteze unele rumori, colportate și de o parte a presei, cum că toată zona în cauză ar trebui demolată, inclusiv magazinul Penny.

Primarul a dat miercuri asigurări că nu e vorba decât de cele două clădiri, care nu respectă legea. Inclusiv pentru faptul că ele sunt întoarse cu spatele față de albia râului.

”Îl cunosc pe Valentin Armașu, de 20 de ani, îi știu și părinții, a spus primarul Popa. Nu am absolut nimic cu persoanele, așa cum s-ar putea crede. Dar clădirile acestea nu respectă PUZ-ul. Trebuie spus că într-una din ele se află și sediul firmei Eco-Bau-Parc, acolo unde Armașu deține acțiuni, firmă care, așa cum știți, a concesionat parcările din Reșița. Orice clădire construită acolo trebuie să se întoarcă cu fața spre oraș și să aibă între ele și apă o spină verde și o stradă, așa cum se întâmplă în Timișoara, Lugoj, Oradea, București. Acele clădiri sunt provizorii: cabină portar, magazie, garaj. Așa figurează ele. Clădirile, inclusiv cea care adăpostește localul Vintage, frumos amenajat, e drept, de un terț investitor, practic nu există. Nu are nimeni nimic cu Penny sau cu celălalt complex comercial pe care l-a făcut Armașu sau dna Adina Armașu, că în evidențele noastre de la impozit figurează dânsa. Noi ne legăm doar de malul Bârzavei. La cel de-al doilea PUZ modificator, eu, personal, m-am opus în luna mai. În mandatul precedent cineva a încercat să introducă în legalitate niște clădiri care, în loc să fie demolate, pe structura lor s-a construit altceva, ilegal, fără autorizație de construcție și fără autorizație de funcționare. Sunt birouri, spații comerciale, care oficial nu există. Primăria a amendat, de altfel, pe deținătorii spațiilor. În actualul PUZ calea rutieră a fost deviată, pentru a păstra acele clădiri pe pe Malul Bârzavei. Trebuie să intrăm în legalitate și să nu ne mai batem joc de acest oraș,”, a declarat primarul Reșiței.

Și totuși, în acest moment, clădirile în cauză rămân în picioare, până cand va fi și dacă va fi desființat actualul PUZ modificator, lucru pe care edilii îl văd ca cert, pentru că în primul rând nu respectă legislația Apelor Române.

Alte subiecte :

Aderare dar fără drepturi depline crede Alin Nica

În calitate de președinte al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a asistat la inaugurarea uneia din cele mai importante investiții în infrastructură in partea...

Ore de muzică practice pentru peste 1.700 de elevi din Dumbrăvița

Peste 120 de copii și părinți au vizitat expoziția de instrumente muzicale desfășurată timp de 8 duminici consecutive în cadrul Școlii Gimnaziale Dumbrăvița. Dincolo de...

Citește și :