Universitatea de Vest vrea să-și transfere experiența către administraţia locală şi judeţeană-VIDEO

776

La Universitatea de Vest din Timișoara a avut loc, joi, o lansare aparte. Prin efortul conducerii şi profesorilor implicaţi va începe în curând să funcţioneze un Centru de Politici Publice.

Această structură se vrea a fi un pol de dezvoltare şi coagulare a ideilor novatoare ce vor trasa liniile de experienţă în diverse domenii de gândire pe o perioadă mai mare în avans. Noul organism își propune să canalizeze competența din mediul universitar înspre solicitări explicite sau nevoi identificate la nivelul administrației publice și a partenerilor din mediul socio-economic.

Universitatea, ca for academic şi de învăţământ, are specialişti în varii domenii. Tot acest bagaj de cunoştinţe teoretice este păcat să nu fie folosite şi pentru rezolvarea unor chestiuni concrete ce se ivesc în societate. Astfel, specialiştii vor avea un rol mai mare în dinamica societăţii. Se vor folosi mai eficient valorile transdisciplinare şi bagajul de informaţie în mersul societăţii.

Rectorul Marilen Pirtea a atras atenţia că munca la politici publice nu este deloc compatibilă cu partizanatul politic, fiind lucruri diferite şi doar ocazional se pot atinge.

Modelul nu este nici nou şi nici unic în ţara noastră. În Clujul universitar există deja de o bună bucată de timp un for similar, ce dă rezultate bune şi utile administraţiei locale. Cel mai recent exemplu de împletire a ştiinţei cu fenomenele sociale a fost studiul despre impactul Festivalului „Untold” asupra atragerii de turişti şi deci de fonduri în economia oraşului.

Abordarea Centrului va fi una specifică discursului științific, fundamentată empiric și justificată teoretic, dar accesibilă și relevantă pentru public, păstrând distanța față de doctrine, militantism și angajament politic.

Viorel Preoteasa ca director şi profesorul Robert Reisz din postura e consilier ştiinţific au insistat pe ieşirea din singurătatea turnului de fildeş şi apropierea de viaţă reală. Va trebui schimbată imginea „omului de ştiinţă european ce nu face lucruri practice”.

Atât prefectul Mircea Băcală cât şi viceprimarul Dan Diaconu au salutat acest centru ca un lucru foarte necesar administraţiei locale de la orice nivel, ce-şi va căpăta un partener pertinent de dialog.

LĂSAȚI UN MESAJ