18 C
Timișoara
joi 25 iulie 2024

Unde este Putin? Surse occidentale susțin că ar putea fugi în America Latină

În contextul în care războiul din Ucraina se transformă într-un dezastru pentru Rusia, președintele Vladimir Putin face tot posibilul să se țină departe de ochii publicului, ceea ce a alimentat zvonurile privind starea sa de sănătate și de spirit, precum și zvonuri conform cărora ar putea plănui să fugă în America de Sud, scrie publicația britanică The Times.

Vineri, Kremlinul a anunțat că Putin nu va ieși pe gheață în Piața Roșie pentru tradiționalul său meci de hochei cu un grup select de aliați și gărzi de corp.

În ultimele zile, conferința de presă anuală a lui Putin a fost anulată, la fel ca și „conversația cu poporul” anuală – o sesiune de întrebări și răspunsuri care poate dura mai mult de patru ore. Ambele evenimente, care sunt transmise în direct de televiziunea de stat, sunt elemente vitale ale portretizării de către Kremlin a lui Putin ca o figură atotputernică, de părinte al națiunii.

Mai semnificativ, Putin pare, de asemenea, să planifice să sară peste discursul său anual privind starea națiunii adresat celor două camere ale parlamentului. Președintele este obligat să se prezinte în persoană în fața parlamentului o dată pe an, conform Constituției Federației Ruse, care a fost rescrisă în urmă cu doi ani de Kremlin pentru a-i permite lui Putin să rămână la putere până în 2036, când ar împlini 83 de ani.

Cu toate acestea, având în vedere că timpul se scurge, Kremlinul spune că este posibil ca evenimentul să fie amânat până anul viitor. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, nu a explicat motivele care stau la baza acestor anulări.

„Totul pare oarecum suspect”, spune Yekaterina Schulmann, un politolog rus. „[Aceste evenimente] sunt toate necesare pentru un sentiment de stabilitate. Oamenii sunt deja într-o stare de spirit disperată”.

 

Se bănuiește că consilierii lui Putin ar fi fost îngrijorați de faptul că acesta s-ar fi putut confrunta cu întrebări incomode din partea publicului despre război la sesiunea sa anuală de întrebări și răspunsuri. Cu toate acestea, eșecul său de a ține discursul înainte de sfârșitul lunii ar fi un semn, a spus Schulmann, că „roțile nu se învârt așa cum ar trebui”. O neprezentare în ajunul Anului Nou, când președintele Rusiei își salută în mod tradițional poporul într-un discurs televizat, ar fi de neconceput, a adăugat ea.

 

Putin, care a împlinit 70 de ani în octombrie, a fost vizitat de un specialist în cancer de 35 de ori în patru ani, potrivit unei relatări The Project, un site de opoziție care a fost interzis de Kremlin. Acesta a scris în aprilie că Putin a fost tratat de mai mulți medici, inclusiv de un chirurg oncolog care s-a specializat în cancerul tiroidian.

 

În iulie, Putin a fost văzut șchiopătând când a coborât din avion în timpul unei vizite în Iran și părea că evită să pună greutate pe piciorul drept. Speranța medie de viață pentru un bărbat în Rusia este de 66 de ani, potrivit statisticilor de stat. Cu toate acestea, spre deosebire de majoritatea rușilor, Putin are acces la asistență medicală de cea mai bună calitate.

Eșecurile armatei ruse în Ucraina au determinat Kremlinul să înceapă să pregătească adăposturi sigure pentru Putin în cazul în care Rusia suferă o înfrângere umilitoare și acesta este forțat să părăsească țara, a declarat fostul său redactor de discursuri.

Abbas Gallyamov, care este acum analist politic, a citat o sursă de la Kremlin care a spus că Putin ar putea fugi în Argentina sau Venezuela, dacă ar exista o amenințare serioasă că ar putea fi răsturnat. Se crede că planul ar avea numele de cod „Arca lui Noe”.

 

„[Anturajul lui Putin] nu a exclus ca el să piardă războiul, să fie deposedat de putere și să fie nevoit să se evacueze urgent undeva”, a scris Gallyamov pe Telegram.

 

Se spune că Igor Sechin, șeful Rosneft, o companie petrolieră de stat, ar fi supravegheat aranjamentele pentru o posibilă evadare în Venezuela. El este unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin și se crede că are o relație strânsă cu Nicolas Maduro, președintele Venezuelei Se știu puține lucruri despre presupusul plan de evacuare a lui Putin în Argentina, în cazul în care regimul său se prăbușește.

 

O serie de criminali de război naziști, inclusiv Josef Mengele, medicul SS cunoscut sub numele de „Îngerul morții”, au fugit în America de Sud pentru a scăpa de justiție. Cercul intim al lui Putin a luat inițial în considerare China ca refugiu, dar a decis să nu o facă deoarece Beijingul disprețuiește „învinșii”, a scris Gallyamov.

 

Mark Galeotti, un expert britanic al Kremlinului, s-a întrebat cum ar fi putut Gallyamov, care locuiește în Israel, să aibă acces la informații strict secrete. „[Dar] aceste lucruri se întâmplă. Lucrurile se scurg”, a declarat el în cadrul podcast-ului său „In Moscow’s Shadows”. De asemenea, el a remarcat că, dacă Gallyamov a spus adevărul, este posibil să își fi pus sursa în pericol.

Sursa: https://www.g4media.ro/

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Întreruperea furnizării de apă caldă

Pentru remedierea unei defecțiuni tehnice apărute la rețeaua primară de termoficare a Municipiului Timișoara, suntem nevoiți...

Un bărbat în vârstă de 66 de ani a ajuns la spital

Un șofer de 66 de ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier petrecut între localitățile Albina și Moșnița Nouă.  Bărbatul s-a izbit...

Citește și :