Una dintre legendele fotbalului românesc, Rică Răducanu, împlineşte 70 de ani – VIDEO

1357

Fostul portar al echipei naționale de fotbal a României și al echipei Rapid București, Răducanu Necula, cunoscut ca Rică Răducanu, poreclit şi Tamango, s-a născut la 10 mai 1946 în localitatea Vlădeni, județul Ialomița.

Deși și-a dorit de copil să joace fotbal la Rapid, a început la vârsta de 12 ani, în 1958, la formația Victoria M.I.B.C. București, pe postul de atacant central. Un an mai târziu trece la Flacăra Roșie București, unde joacă până în 1965. Între timp se reprofilează ca portar, post în care, având o foarte bună tehnică, a făcut carieră atât la echipele de club la care a activat, cât și la echipa națională.

Personaj pitoresc și plin de umor, Rică Răducanu este una dintre legendele vii ale Rapidului, echipă la care a evoluat timp de un deceniu. Astfel, în perioada 1965-1975 a apărat poarta formației Rapid București la care a debutat în Divizia A și unde și-a adus un substanțial aport la câștigarea campionatului (1967), primul din istoria echipei, și a două cupe ale României (1972, 1975). Este primul portar român care a înscris într-un meci oficial și care a fost surprins în ofsaid.

În vara anului 1975, se transferă la Sportul Studențesc, unde joacă până în 1978. Trece apoi la Steaua București, echipă la care evoluează până în 1980 și cu care câștigă o cupă a României (1979). În ultima parte a carierei joacă la FCM Reșița și FC Baia Mare, în 1981, Autobuzul București și Spartac București, în 1982, pentru ca din 1983 să devină antrenor la copiii și juniorii clubului Rapid.

A făcut parte de mai multe ori din echipa de antrenori a tricolorilor, pregătind portarii primei reprezentative și, de asemenea, a fost antrenor cu portarii la echipa de seniori a Rapidului.

În cei 15 ani în prima divizie a jucat în 329 de meciuri. Are 61 de selecții în echipa națională, debutând într-un meci desfășurat la București la 24 iunie 1967 și contând pentru faza preliminară a Campionatului European, România-Italia 0-1. S-a calificat împreună cu naționala României la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic 1970, unde a jucat împotriva Braziliei, viitoarea campioană mondială. Doi ani mai târziu s-a calificat cu echipa națională în sferturile de finală ale Campionatului European.

Pentru meritele sale sportive i-a fost decernat titlul de maestru emerit al sportului, iar la 25 martie 2008 președintele României Traian Băsescu i-a conferit Ordinul ”Meritul sportiv” Clasa a III-a. Tot în 2008 a primit și titlul de cetățean de onoare al Capitalei, în semn de prețuire pentru activitatea sa sportivă de-a lungul timpului.

Cu prilejul Galei Fotbalului 2002, Rică Răducanu a primit un premiu de excelență pentru întreaga carieră, alături de Anghel Iordănescu și de fostul arbitru Dan Petrescu, iar la Gala Premiilor VIP din 15 octombrie 2008 a primit un premiu special din partea revistei.

Regizorul Mircea Daneliuc l-a distribuit în unul dintre rolurile principale din filmul ”Legiunea străină” (2008), unde l-a interpretat pe afaceristul Maricel.

LĂSAȚI UN MESAJ