Un val de aer rece aduce iarna în România. Ce fenomene se anunţă

22

Vremea se schimbă radical, iar fenomene de iarnă sunt aşteptate în mai multe regiuni. De la sfârşitul săptămânii, meteorologii anunţă precipitaţii care se pot transforma în lapoviţă şi ninsori. De vină este valul de aer rece care traversează ţara noastră.

Săptămâna viitoare, 29 noiembrie – 5 decembrie, conform prognozei meteorologilor, nu este exclus să ningă şi în zonele mai joase, nu doar la munte.    Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a vorbit la Realitatea PLUS despre ce ne aşteaptă şi când este posibil să apară ninsorile. „Episoadele cu ploi vor fi frecvente săptămâna viitoare, deci vom vorbi despre un excedent al precipitaţiilor, mai ales in zona de munte”, a precizat Georgescu.

Aceste fenomene sunt aduse de o masă de aer rece care traversează ţara noastră şi ne putem aştepta la lapoviţă şi ninsori în majoritatea regiunilor:

„Ţara noastră este traversată de o masă de aer mai rece. Tot la munte este posibil ca precipitaţiile să se transforme de la sfârşitul săptămânii, să apară lapoviţa şi ninsoarea, şi nu este exclus ca, săptămâna viitoare, în nordul şi centrul teritoriului, în zonele mai joase, precipitaţiile să se transforme în lapoviţe şi ninsori mai ales noaptea. Acestea sunt cauzate tocmai de prezenţa acelui front rece”, a declarat, la Realitatea PLUS, Florinela Georgescu, director executiv ANM.

Joi, 25 noiembrie, avem parte tot de vreme rece şi mohorâtă. Conform ANM, cerul va fi variabil, local cu unele înnorări în sud-est şi în centru, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali unde numai cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe sau burniţă. În zonele joase de relief, în special dimineaţa şi noaptea, se va semnala pe arii restrânse ceaţă.   Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în sudul Banatului şi în zona Carpaţilor Meridionali, cu viteze mai mari în cursul nopţii, iar local şi temporar şi în Moldova. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 4 şi 11 grade, iar cele minime între -8…-6 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 6…7 grade în sudul Banatului şi pe litoral.

LĂSAȚI UN MESAJ