Un sfert din avuția națională dispare în off-shore-uri! Câte astfel de firme produc bunuri în Banat?

215

Aproape un sfert din economia românească e deţinută de firme cu acţionari ascunşi în paradisuri fiscale. Acestea scot din ţară profituri de sute de milioane de euro, obţinute inclusiv din contracte cu statul. Procurii DIICOT, care au de rezolvat cazuri de evaziune, spun că patronii societăţilor off-shore sunt tot mai greu de identificat, iar fraudele, tot mai sofisticate.

Harta paradisurilor fiscale este cunoscută de toată lumea. Insulele Cayman, Barbados, Bahamas, Antilele Olandeze sunt doar câteva dintre locurile unde își au sediu cele 5300 de firme off-shore care fac afaceri de aproape 50 de miliarde de euro în România.

În prezent, companiile cu acționari ascunși reprezintă aproape 20% din economia națională, potrivit unui studiu Frames. Dar aceste societăți scot din România sute de milioane de euro, în fiecare an.

Procurorii DIICOT spun că tot mai multe firme off shore sunt implicate în fraude, dar acţionarii lor sunt greu de identificat chiar şi de către anchetatori.

Agricultura, tranzacțiile imobiliare și comerțul sunt domeniile preferate ale companiilor off-shore în România. Pentru a preveni fraudele si evaziunea fiscală, reprezentații ONG vor să propună un proiect de lege prin care să interzică societăților cu acționarii ascunși să încheie contracte cu statul.

Afacerile firmelor off-shore în România au crescut, în ultimii ani, cu peste zece miliarde de euro.

Sursa: TVR

LĂSAȚI UN MESAJ