Un senator îi provoacă pe toți parlamentarii români să mai renunțe la vacanțe în ”străinătățuri” și să ajungă și prin stațiunile autohtone

195

Vice-președintele Senatului României, Mihai Goțiu, a lansat o provocare pentru toți colegii lui parlamentari: să-și petreacă măcar câteva zile într-una din stațiunile autohtone, pentru ca mai apoi să discute în toamnă și să ia măsuri concrete de sprijinire și dezvoltare a turismului românesc. Ideea provocării i-a venit senatorului USR după ce a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Băile Herculane în jud. Caraș-Severin și a văzut ce potențial are „perla” pierdută a Banatului.

Parlamentarul USR a plecat din Băile Herculane cu sentimente contradictorii. Pe de o parte, a fost plăcut surprins de sentimentul de comunitate întâlnit aici și de faptul că stațiunea începe să reînvie. Pe de altă parte, s-a declarat dezamăgit că o asemenea stațiune, cu un potențial turistic uriaș, nu e promovată suficient ori că are parte doar de promovare negativă.

mihai-gotiu„Partea bună e că am găsit o stațiune mult mai animată față de cum mă așteptam, ținând cont de ,,publicitatea” de care a avut parte în ultimii ani, în care majoritatea articolelor apărute în presă s-au axat doar pe starea de degradare și colapsul legendarei stațiuni, pusă pe butuci de șmecheriile lui Iosif Armaș, sub ,,patronajul lui Adrian Năstase”, a mărturisit vicepreședintele Senatului, care a testat băile cu sulf și mâncarea de la un restaurant din categoria „împinge tava”.

Șansa turismului autohton stă în puterea parlamentarilor români, care au capacitatea de a promova turismul românesc prin măsuri care să ajute la dezvoltarea lui. Dar nu vor înțelege cum funcționează dacă nu pun piciorul în aceste stațiuni și aleg concedii exclusiv în „străinătățuri” stimulând „exportul economiilor de vacanță”.

„Asta generează cel puțin două efecte negative majore. În primul rând, nu mai înțeleg alt gen de turism, iar asta se vede și în politicile publice pe care le promovează în domeniu, adresate doar celor cu venituri peste medie, și chiar mult peste medie, ignorând faptul că avem șanse minime să luptăm pe segmentul turismului de lux cu arabii ori chinezii. În al doilea rând, se produce o declasare, în mentalul colectiv, a turismului în România. Când „modelele” din societate promovate în presă, și nu e vorba doar de politicieni, povestesc doar despre vacanțe exotice ori experiențe de vacanță extreme, ideea de turism autohton pierde din start”, a mai spus Mihai Goțiu.

Cât timp românii continuă să aleagă destinații de vacanță în străinătate, iar cei cu putere decizională nu se implică în ridicarea turismului românesc stațiunile autohtone vor avea soarta celei vizitate de senatorul USR, „un loc ca Băile Herculane, care atrăgea, odinioară, aristocrația Romei imperiale ori împărătesele și împărații austrieci, a ajuns și e aproape invizibil pe harta oficială a turismului românesc și internațional”. Mihai Goțiu a promis că, personal, se va implica în promovarea turismului autohton.

LĂSAȚI UN MESAJ