Un rector de milioane de euro și faptele sale de arme !

4382

Alin Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara, are atât de multe afaceri că nici el nu le mai ține minte numărul!

Deși profesor universitar de științe agricole, ai zice că e conferențiar de economie după câte firme are în portofoliu. Atât de multe că le-a pierdut și șirul, deși la patru dintre aceste firme este și administrator. Că ne întrebăm când mai și lucrează la Universitate dacă omul administrează patru firme?

„Sunt la Universitate de dimineața până seara”, ne spune acesta, întrebându-ne ce este rău în a avea atâtea firme?! Nimic, îi răspundem, atâta timp cât sunt asumate. Căci aici este marea problemă: pe site-ul Universității nu apare nici declarația de avere nici cea de interese a rectorului, sau a altcuiva, doar Legea și două formulare goale ce ar trebui completate. Credem și noi că atunci când ai acțiuni la cinci firme nu prea îți vine să depui declarații de avere!

„Și ce are, eu nu sunt funcționar public!”, ne răspunde rectorul. „Dar declarațiile sunt pe site, nu se poate. Uitați-vă bine, că sunt acolo”, spune Popescu nevinovat. Și insită că le-a trimis și la ANI, deși nici pe portalul ANI declarația de avere și cea de interese pe anul 2017 nu sunt de găsit!

USAMVB-5

Greenland, cel mai mare „loc de speculații”

Despre firma Greenland, unde este asociat chiar cu Artur Ursu, fostul șef al ANCPI și actualul director al OCPI Timiș, presa a scris destul de mult. Căci același rector, de astă dată fără asociat, are și o altă firmă, Procad, care are pagini întregi de contracte cu Statul, în special primării și instituții de stat.

Jurnaliștii de investigație de la CRJI scriu despre câteva contracte cu dedicație cu privire la cadastrarea localităților în care, pentru zona de vest, Procad-ul rectorului Popescu este actor principal. Și asta într-o perioadă când asociatul său, Arthur Ursu, era chiar șeful ANCPI!

Pentru realizarea lucrărilor de cadastru și carte funciară în cele 12 comune, ANCPI a alocat suma de 12.941.850 lei, fără TVA. Pentru câștigarea acestei licitații, firma Procad, din Timiș, a strâns în jurul ei societățile UTI Grup și Geolink pentru a depune o ofertă comună în valoare de 12.268.873 lei, fără TVA. Oferta a fost declarată câștigătoare, iar contractul a fost semnat în noiembrie 2015. O parte din lucrări au fost subcontractate firmei West Cad, din Timișoara.

Procad SRL îi are ca asociați pe rectorul Alin Cosmin Popescu și pe Ion Miron. Popescu este asociat în firma Greenland cu Marius Arthur Ursu, fostul director general al ANCPI, actual șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș. „Societatea Greenland și-a întrerupt temporar activitatea în 2010. La momentul în care a fost anunțată licitația, Ursu era șeful ANPCI. Marius Arthur Ursu neagă că este asociat cu Alin Popescu, deși își aduce aminte că a înființat cu acesta o firmă. El susține că, ulterior și-a vândut părțile sociale decanului Popescu, însă documentele de la Registrul Comerțului îl contrazic”, scriu jurnaliștii de la CRJI.

În schimb, pentru Banatul Azi, Arthur Ursu a recunoscut, ca și rectorul Popescu, că este acționar în această firmă, dar nu poate explica de ce a omis în a o trece în declarația de avere și interese de vreme ce firma fusese doar suspendată, nu și radiată!

„Aaaa… aceea firmă am deschis-o pentru o lună, am vrut să cultivăm roșii și am închis firma. Eu am ieșit din firmă în 2006. Altceva? Vă repet pentru a mia oară, omul ăsta (n.r. Alin Cosmin Popescu) nu a fost asociatul meu. Dumneavoastră spuneți că din documente eu eram asociat în 2010. Eu vă zic clar și pe românește, nu am nici cea mai mică legătură cu acest om în afara faptului că am predat împreună și suntem prieteni. Nu am avut nici o afacere împreună. După o lună i-am vândut lui părțile sociale, a spus nervos Ursu”, mai scriu jurnaliștii de la CRJI.

Dar și celelalte firme prinse în asociere sunt conectate politic sau au probleme cu justiția. UTI Grup este controlată de controversatul afacerist Tiberiu Urdăreanu, în prezent arestat la domiciliu la cererea procurorilor anticorupție pentru că i-ar fi dat șpagă primarului Gheorghe Nichita de la Iași, pentru a obține un contract finanțat din bani publici ai municipalității.

În schimb, firma Geolink a devenit cunoscută după ce a început să lucreze pentru NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom. Societatea Geolink este patronată de Adriana și Ioan Rodina. Familia Rodina s-a asociat în 2010, prin intermediul firmei Creapolis SRL, cu societatea Sports Games, unde deputatul PDL Alin Popoviciu deținea 50% din părțile sociale. Tot atunci, în Sports Games a intrat și Andreescu Diana Ornella, fiica lui Constantin Ostaficiuc, care la aceea dată era președintele Consiliului Județean Timiș. La rândul lui, Ostaficiuc a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, fiind acuzat de abuz în serviciu pentru că a decis ilegal să finanțeze cu peste două milioane de euro clubul de fotbal Politehnica Timișoara, patronat de Marian Iancu.

Firma subcontractantă, West Cad din Timișoara, este patronată de familia Daniela Anca și Dorin Tudosie. Potrivit presei locale, firma lui Tudosie este implicată într-un scandal legat de intabularea mansardelor cu acte false. Mai mult, Tudosie este bănuit de Costin Chirculescu, registrator la OCPI Timiș, că i-ar fi dat foc la mașină după ce a refuzat să-i intabuleze mai multe mansarde, tot cu acte false.

cosmin-popescu-2

„Sunt mult prea multe interpretări”, ne spune rectorul la telefon. Da, îi răspundem, sunt, pentru că se lasă loc acestor interpretări. Deși fusese sunat de jurnaliștii de la CRJI în 2016, Arthur Ursu nu și-a trecut acțiunile de la Greenland nici în declarațiile din 2017, deși i se atrăsese odată atenția că încalcă legea. La fel cum nici pe site-ul USAMVB nu apare vreo declarație de avere, fapt știut de profesorii de acolo, dar care „îl surprinde” pe rector! Normal. La câte firme administrează, îl credem și noi că nu mai are timp să se uite și pe pagina de internet a Universității…

Registrul Comerțului nu minte

Deși atât Alin Popescu cât și Arthur Ursu spun că firma Greenland ar fi avut activitatea suspendată, Registrul Comerțului nu minte. Iată ce scrie în raport:

„Stare firmă: funcţiune

Forma de organizare : societate cu raspundere limitata

Data ultimei înregistrări în registrul comerţului: 13.07.2017

Durată: nelimitată;”.

„Eu, de fapt, știți ce fac? Odată pe lună, pe 25, semnez niște ordine de plată pentru firme și bilanțul și balanța odată pe an”, spune Popescu. Noi sperăm că minte, căci dacă nu minte va avea probleme cu Fiscul, fiindcă balanța se semnează și depune trimestrial.

Și ne întrebăm, dacă lunar, pe 25, semnează ordinele de plată pentru cele cinci firme, pentru Universitate când le mai semnează?!

Dar, pentru că spațiul ne obligă să ne limităm pentru acest articol, nimeni nu ne poate opri să revenim și cu celelalte afaceri și firme ale rectorului. Desigur, într-un alt număr.

Autorul moral al mutilării zonării PN Cheile Nerei-Beușnița?

USAMVB în parteneriat cu RNP Romsilva au accesat un proiect cu finanțare europeană pe programul Life Natura 2000 prin care USAMVB trebuia, prin specialiștii săi, să elaboreze un Plan de Management al PN Cheile Nerei-Beușnița. După realizarea planului, RNP Romsilva a refuzat să adopte acest plan motivând că zona de protecție este mult prea mare față de interesele lor și au venit cu propria versiune, pe care au vrut să o impună echipei de proiect. Pentru că specialiștii USAMV Banatul nu au vrut să-și însușească acest plan ce ciuntea protecția Parcului, au început cei din Romsilva să facă presiuni asupra rectorului pentru ca echipa de proiect să-și retragă cercetarea și să și-o însușească pe ce a silvicilor.

Florea Trifoi (Fox), Adam Crăciunescu și Chisăliță (director ICAS Tm și membru CA Romsilva) au călcat de mai multe ori biroul rectorului, disperați de refuzul echipei de proiect a USAMV Banatul de a scădea din zona de protecție în zonarea Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița. O discuție cu rectorul pentru a-l convinge să accepte zonarea propusă de silvici în detrimentul celei făcute de specialiștii de la propria universitate!

Lumea vorbește și vede foarte multe legături dintre aceste presiuni și oameni importanți de partid, cum este Crăciunescu, și extrem de multele contracte cu Statul, în diverse forme, din declarația de interese a rectorului…