Un primar important din Banat amenință că deființează școlile profesionale din municipiu! Care este motivul supărării lui…

482

Nimeni altul decât celebrul primar al Reșiței, Ioan Popa, spune, citez: ”Voi tăia cu barda!”. Mai la obiect, Popa amenință  direct că va desființa clasele de profesională, deși ele au mai fost desființate, în toată țara, după 1989.

Deși primesc bani dacă aleg școala duală, absolvenții de clasa a VIII-a s-au îngrămădit să se înscrie la școlile profesionale clasice din Reșița. Primarul Ioan Popa și-a arătat indignarea față de nivelul scăzut de ocupare a locurilor oferite în sistemul de învățământ profesional dual. Primăria a mediatizat și promovat extrem de mult acest gen de învățământ implementat în Reșița cu începere din anul școlar 2017-2018, din cele 164 de locuri oferite în sistem dual fiind ocupate în urma celor două etape de înscriere mai puțin de jumătate.

ioan-popa

”Am constatat cu stupoare că după primele două faze ale înscrierii, și mai este una acum la sfârșitul lunii, încă nu s-au ocupat toate locurile la școala profesională duală deși se oferă 200 de lei pe lună de la angajator, 200 de lei pe lună de la statul român și 100 de lei de la Primăria Reșița, adică 500 de lei i se oferă elevului, și sunt locuri ocupate dublu la școala profesională clasică care nu oferă nimic”, spune Popa.

Edilul municipiului de pe Bârzava vine și cu o explicație pentru acest fenomen care l-a făcut inițial să se simtă ”idiot”, după cum a menționat, până să-i înțeleagă cauzele. ”Există încă în sistemul de învățământ profesori care fac lobby ca elevii să meargă la profesionala clasică pentru că altfel ei își pierd catedrele, că ei fac practică cu acești elevi, și cu cei de la școala duală practica se face cu acei agenți economici în fabrici”, a afirmat primarul.

Supărat foc pe această situație, edilul a amenințat că va lua măsuri drastice împotriva acestui mecanism de a atrage elevii către școlile profesionale lăsând libere locurile obținute după întâlniri, discuții și încheierea contractelor cu agenții economici parteneri în sistemul dual de învățământ.

”Dacă nu se vor ocupa locurile la școala profesională duală în septembrie, noi avem dreptul să lucrăm pe școlarizarea din oraș și vom tăia clase! Este pentru prima dată când o vom face, vom tăia clase! Dacă nu se înțelege că elevii în Reșița nu trebuie să stea 60% pe teorie și 40% pe tehnologic, ci invers, pentru că în lumea asta nu sunt 60% ingineri și academicieni, atunci vom acționa coercitiv!… Nu știu ce o să facă alte orașe dar eu vă spun că la Reșița voi tăia cu barda”, a afirmat Ioan Popa.

Sistemul de învățământ profesional dual este un parteneriat între Primărie, agenții economici locali și Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, prin care li se oferă elevilor șansa să își facă practica chiar la agenții economici primind și o sumă de bani în cuantum de 500 de lei lunar. În alte orașe acest sistem de învățământ a fost demarat cu ceva timp în urmă, iar anul acesta a fost implementat și cadrul legislativ.

LĂSAȚI UN MESAJ