Un pacient cu coronavirus trebuie neapărat să stea în izolare 14 zile. Când e considerat vindecat

528

Conform medicului Marinescu, o persoană cu coronavirus trebuie să stea neapărat în izolare timp de 14 zile din momentul în care i-a fost pronunţat diagnosticul. În funcţie de evoluţia bolii, pacientul poate fi externat mai devreme din spital, însă, chiar dacă este trimis acasă, trebuie să fie în izolare până la încheierea termenului de 14 zile. Regula celor două teste consecutive nu mai este, în prezent, necesară, mai spune doctorul infecţionist de la Matei Balş. După cele 14 zile de izolare, fostul pacient poate reveni la viaţa normală, însă trebuie să respecte în continuare regulile de prevenţie. În cazul pacienţilor cu forme grave de Covid-19, perioada poate fi mai mare de 14 zile, în funcţie de evoluţia bolii.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Datele din ultimul timp au ajuns la nişte concluzii clare, nu numai în România, peste tot. Din momentul în care ai diagnosticul, există perioada de izolare de 14 zile şi nu mai este necesară repetarea testului după acele zile, pentru că s-a demonstrat că acel test de tip Real Time PCR nu poate să facă diferenţa între o infecţie activă şi una care nu este şi să fie vorba despre fragmente de virus mort. Motiv pentru care este clar: după o perioadă de izolare de 14 zile, persoana respectivă va respecta aceleaşi măsuri de prevenţie pe care trebuie să le respectăm noi, toţi, fără să fie nevoie să facă un alt test şi având foarte clar dovada că a fost acea izolare şi că, practic, perioada de infecţie activă a trecut. Sigur, nu avem o certitudine, nu există date sută la sută în direcţia aceasta, dar, peste tot în lume, pe această idee se merge şi pe această regulă. Deci, trebuie clar să privim lucrurile în acest fel.

Nu e numai regula de 10 zile. Deci, practic, pacientul, în funcţie de forma de boală, poate fi externat şi mai repede de 10 zile. Poate să fie externat după 2 zile, în momentul în care are o formă uşoară, asimptomatică. Este clar că perioada de izolare trebuie să fie de 14 zile.

Înseamnă perioada de internare, plus perioada de izolare la domiciliu. Dacă are o formă moderată sau o formă severă, sigur, că internarea va fi mai lungă. Dar perioada de izolare este cea de 14 zile.

Termenul de vindecat e discutabil. Se consideră că nu mai este perioada activă de infecţie. Ăsta este elementul!

Aşa cum arată datele acum de peste tot din lume, nu mai este forma activă şi atunci nu mai transmite. Dar nu înseamnă că trebuie să respecte aceleaşi măsuri de prevenţie pe care noi toţi le respectăm. Că, până la urmă, nu ştim cine este lângă noi şi nu ştim cine poate să ne infecteze.

În momentul ăsta nu mai este regula de a face cele două teste consecutive. Deocamdată, vorbim în felul următor, în momentul în care e o formă medie sau o formă severă, pacientul reprezintă o urgenţă medicală şi are nevoie să stea, să aibă o internare care să asigure faptul că, din punct de vedere medical, lucrurile se rezolvă. Deci, stă atât timp cât este necesar. Dacă e în terapie intensivă, internarea poate să fie de lungă durată.

Sursa: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ