Un orădean a primit medalia de aur pentru invenția sa care reduce factura la încălzire cu 40%

263

Un dispozitiv care permite încălzirea unei locuinţe cu ajutorul apei extrase din adâncurile pământului i-a adus unui orădean medalia de aur la Salonul de Invenţii de la Geneva. Specialiştii au apreciat utilitatea schimbătorului de căldură inventat de Adrian Farcaş şi economiile pe care acesta le aduce utilizatorilor. Astfel, factura pentru încălzirea unei locuinţe cu ajutorul acestui dispozitiv este cu 40% mai mică decât în cazul unei case legate de sistemul centralizat.

Povestea invenţiei lui Adrian Farcaş a început în urmă cu 10 ani, dintr-o necesitate: avea nevoie de un sistem de încălzire pentru casa pe care tocmai şi-o construia. A hotărât să-şi asambleze singur pompa de încălzire pornind de la informaţii găsite pe internet.

A realizat astfel un dispozitiv care, cu ajutorul unor sonde, extrage apa din pământ la o temperatură de 12 grade şi o transferă spre casă. În timp, orădeanul i-a adus pompei mai multe îmbunătăţiri şi i-a ataşat un schimbător de căldură performant, creaţie proprie.

„Nu lasă să se depună bacterii în interiorul lui pentru că materialul din care este făcut este un material antiaderent precum teflonul şi în caz de îngheţ dacă toate sistemele de protecţie cedează atunci are capacitatea de expandare şi nu se întâmplă absolut nimic cu el, adică nu crapă, nu intră în avarie”, a explicat Adrian Farcaş, inventatorul schimbătorului de căldură.

Citește continuarea pe digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ