Un nou test pentru școala de șoferi. Ce trebuie să înfrunte cei care vor permisul de conducere

861

Cei care vor să-şi ia permisul de conducere au de trecut nu două probe – sala şi traseul – ci şi un test al răbdării. Datele Ministerului de Interne arată că poţi număra pe degetele de la o mână judeţele unde trece mai puţin de o lună între proba scrisă şi cea practică. În 7 judeţe, viitorii şoferi sunt nevoiţi să aştepte 3 sau chiar 4 luni ca să fie examinaţi.

Traseul este un adevărat calvar pentru cei care se visează şoferi, mai ales din cauza timpului uriaş de aşteptare. În Vaslui şi Harghita şi Iaşi este de aproape 4 luni. În Constanţa, dar şi în alte trei judeţe candidaţii au de aşteptat până la 100 de zile, conform Digi24.ro.

-Cât timp ai aşteptat?

-Cam 4 luni.

-Cum ţi se pare timpul asta de aşteptare?

-Destul de lung, dar eficient. Poţi să mai faci ore în plus dacă vrei.

„Fiind distanţa mare de când s-a luat sala şi până când se dă traseul uită, nu mai conduc. Unii îşi permit să-şi ia ore suplimentare, alţii nu. (Care este preţul unei ore suplimentare?) Începând de la 50 de lei şi până pe la 70-80 de lei, chiar şi 100 de lei”, afirmă Constantin Toma, instructor auto.

„Ar trebui într-un an de zile să dea examen de minim 10 ori, legislaţia permiţându-i să dea din 15 şi 15 zile examen, iar în multe locuri din ţara asta el nu apucă să dea decât de maxim 2 ori examenul”, spune Marius Teodorescu, proprietarul unei şcoli de şoferi.
Şi bucureştenii aveau anul trecut de aşteptat trei luni până le venea rândul la „traseu”, însă lucrurile s-au schimbat.

„Durata de aşteptare a candidaţilor care au fost admişi la proba teoretica este pentru Bucureşti de 33 de zile, iar pentru Ilfov de 65 de zile. Numărul de personal al Serviciului Comunitar Ilfov este subdimensionat”, afirmă Rodica Popescu – purtător de cuvânt DRPCIV.

-Când v-au programat?

-Pe 15 mai.

-E ceva până atunci. Mai luaţi ore suplimentare?

-Sigur, da.

Datele oficiale arată că la nivelul întregii ţări sunt 435 de poliţişti examinatori atestaţi, iar alţi 120 urmează să fie certificaţi. Nu toţi ies, însă, pe teren. De exemplu, în Ilfov, atestaţi sunt 7, însă doar 5 examinează, iar alţi doi sunt în pregătire.

O centralizare făcută de Ministerul Afacerilor Interne arată că, în prezent, cel mai puţin se aşteaptă în Covasna şi Olt, 3 respectiv 6 zile. Alta este, însă, situaţia din teren.

„În acest moment timpul de aşteptare este de 45 de zile. Faţă de luna martie am reuşit să reducem la jumătate timpul de aşteptare deoarece am reuşit delegarea a 3 agenţi de la Poliţia Rutieră”, afirmă Șef Florin Hoara, şef serviciu.

În alte judeţe, însă, anul aceasta este mai rău decât anul trecut. Cei care vor să-şi ia carnetul în Gorj sau Bihor aşteaptă acum de două ori mai mult.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ