Un nou scandal în sistemul sanitar! Activitatea spitalelor riscă să fie blocată!

1004

Colegiul Medicilor din România a lansat un avertisment privind activitatea spitalelor, care riscă să intre într-un blocaj total dacă nu se rezolvă problema gărzilor care, de la 1 august, se fac în baza unui contract.

„Colegiul Medicilor din România constată existenţa unei situaţii a cărei magnitudine şi profunzime nu a fost încă evaluată în totalitate de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii în legătură cu modul de efectuare şi de plată a gărzilor suplimentare normei de bază pentru medicii din spitale. Nerezolvarea rapidă a situaţiei va putea fi de natura să pună în primejdie realizarea serviciilor de gardă la unităţile medicale. Pentru acest motiv, solicităm insistent şi cu fermitate ca factorii de decizie din sistem, anterior menţionaţi, să negocieze realist şi cu bună credinţă cu sindicatele reprezentative ale medicilor”, se arată într-un comunicat de presă emis de Colegiul Medicilor.

Medicii sunt nemulţumiţi de sporurile pe care ar urma să le primească şi de formularea imprecisă a reglementărilor în relaţia medicilor cu angajatorii, care încalcă principiile fundamentale ale dreptului muncii.

„Conştienţi de importanţa socială a actului medical, angajaţii din Sănătate nu şi-au exercitat drepturile sindicale, în special dreptul la grevă, ceea ce a făcut ca acest corp profesional să fie permanent discriminat în raport cu angajatorii”, se mai arată în comunicat. Cadrele medicale cer autorităţilor să găsească urgent o soluţie pentru a rezolva problema gărzilor.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu anunţa în urmă cu o săptămână că urmează să emită un nou ordin de ministru privind plata gărzilor şi orelor suplimentare, care să fie pus în dezbatere publică şi că garda obligatorie va avea spor de noapte.

Potrivit unui sondaj realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, 87% dintre medici refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile. Sondajul, realizat pe un eşantion de 1.000 de medici, a avut ca principal obiectiv estimarea numărului de medici care refuză semnarea contractelor individuale de muncă (CIM) cu timp parţial pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost solicitate în mod public.

Lucrurile nu stau pe roze nici în sistemul sanitar din Vestul României. Sindicatele medicilor din Timişoara iau în calcul şi ele blocarea activităţii în caz că nu se rezolvă nimic la negocieri. Asta pentru că şi aici există foarte mulţi medici nemulţumiţi de sistemul actual de efectuare a gărzilor.

LĂSAȚI UN MESAJ