Un nou episod din războiul pătlăgelelor este gata de izbucnire

286

Consiliul Județean Timiș a pregătit cu mai bine de un an în urmă un proiect ce ar fi trebuit să vină în ajutorul agricultorilor ce au terenuri folosite pentru legumicultură. Proiectul se voia unul pilot ce ar fi dat măsura în care se poate valorifica producția de fructe și legume cu mai puțini intermediari pe piața locală din județ.

Aici ar fi urmat să se colecteze, sorteze, depoziteze pentru anumite perioade și evident să se și comercializeze direct produsele agricole locale, iar cea mai mare parte ar fi trebuit să ia calea către lanțurile de magazine.

În teorie sună bine totul. În practică, nu funcționează nimic. Ca aproape orice măsură luată de o formațiune politică este automat contestată de opozanții lor ce cred că au o soluție mai bună. Așa și cu centrul de legume. După mai multe peripeții au rămas în cursă două comune ce au propus locul de a se ridica un astfel de centru în vestul județului. Este vorba de Lovrin și de Tomnatic. Ambele sunt cunoscute pentru producțiile de legume și de fructe fiind în același bazin agricol. Propunerile au și avantaje, dar și unele dezavantaje. Fiecare dintre comune are câte un primar din alt spectru politic. Așa că războiul declanșat de cele două parți este ca cel al celor două roze, în cazul nostru al celor două culori de patlăgele, adică fără de sfârșit previzibil.

Partidul Național Liberal este hotărât să ceară reanalizarea documentației în alegerea potrivită a locului pentru construirea Centrului de legume-fructe.

Așa cum s-a mai scris aici la noi pe site, locul ales de comisia CJ în comuna Tomnatic a Centrului de colectare legume-fructe a iscat dispute aprinse. Primarul comunei Lovrin, Marius Graur, împreună cu consilierii liberali se plâng de faptul că obiectivul era cunoscut de la început, deși inițial s-a decis realizarea acestui centru de legume-fructe la Lovrin, iar comuna Tomnatic a fost aleasă prin manevre politice. În plus, nu s-a ținut cont de avantajele comunei Lovrin pentru legumicultori și cetățeni.

Ca urmare, politicienii vin cu noi precizări, în care spun că documentația a fost retrimisă la comisia de specialitate.

„Am cerut să se retrimită la comisia de specialiști documentațiile. Să se ia în considerare și documentația de la Lovrin, considerând că s-a făcut o nedreptate, decretându-se că nu îndeplinește condițiile de natură juridică și descalificând propunerea în felul acesta. Am cerut pe argumente să se ia decizia. Toată lumea spune că Lovrin este locația cea mai potrivită”, a intervenit în conflict președintele PNL Timiș, Nicolae Robu.

„Noi suntem deschiși și nu creăm niciun fel de blocaj de dezvoltare a proiectelor la nivelul județului Timiș. Solicităm reevaluarea în cadrul comisiei specializate a tuturor celor care s-au înscris în această cursă de punere la dispoziție a terenului privind construcția Centrului de legume-fructe. Bineînțeles că dacă se reevaluează pe argumente, nu vom avea nimic împotrivă în a vota”, nuanțează lucrurile liderul liberalilor din Consiliul Județean Nicolae Bitea.

Primarul comunei Lovrin își susține și el opinia că doar la el în comună ar trebui să existe acest centru. Până acum a dus discuții cu specialiștii din CJT ce s-au ocupat de planuri.

„L-am întrebat pe domnul Călin Dobra dacă a fost să viziteze locația aleasă, Tomnatic, a răspuns că nu a fost acolo. Deci, nu știe cum arată Tomnatic. Consider că niciunul nu am îndeplinit condițiile, trebuia să fim eliminați amândoi, să ne fi dat un răgaz, să punem documentațiile la punct. Eu sunt de părere că dacă mai veneam cu încă trei locații, tot respins aș fi fost. Nu știu dacă documentațiile vor fi reanalizate, pentru că pornirile sunt clar către Tomnatic”, a declarat primarul comunei Lovrin, Marius Graur pornit fiind pe vecii săi din Tomnatic.

Proiectul este finanțat din bugetul CJ. Până acum au fost alocate peste patru milioane și jumătate de lei pentru realizarea proiectului-pilot în ceea ce privește strategia, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și realizarea acestui obiectiv ce se dovedește a fi doar pretext de contre politice, iar locuitorilor din cele două comune încă nu le aduce nici un beneficiu.

Mărul (pardon legumele) discordiei între Lovrin și Tomnatic, motiv de dispută politică! video

LĂSAȚI UN MESAJ