Un nou Adam va schimba Terra peste mii de ani-VIDEO

456

Editura timișoreană Eurostampa, în colaborare cu Asociația Helion, a lansat cu un an în urmă o nouă colecție de literatură de anticipație cu incitantul nume de „Insolit”. Dovada că a fost o idee bună este faptul că, după doar un an, se pot lăuda cu peste zece volume ieșite de sub tipar. Cel mai nou produs este cartea colegului nostru de breaslă Daniel Botgros din Reșița. Cu toate că este romanul său de debut în literatura SF, autorul nu este deloc un începător.

De decenii scrie și o face foarte bine. Până acum i-au apărut trei volume de reportaje și eseuri la editura Tim „A doua vârstă a lutului”, „Subiectivisme” și „Jurnalism simbiotic”. Cărțile sunt rezultatul experiențelor sale de jurnalist profesionist din 1990, atât în presa scrisă cât și ca activ om de televiziune.

Daniel Botgros și Lucian Merișca sunt inițiatorii clubului și revistei de anticipație Atlantis, din Reșița anilor 1980, ce a găzduit numeroase articole și proză scurtă. În anul 2001 apare în volumul „Îngerul Înfiat” cu proză scurtă. După cooptarea sa în clubul Helion din Timişoara, continuă să publice critică literară și eseuri pe teme de anticipație.

Cel mai nou produs al imaginației sale aduce în fața cititorilor un roman scurt, foarte dens, cizelat atent, fără nici un fel de fisuri de logică în imaginarea viitorului posibil de peste mii de ani. Este o proiecție personală a societății oamenilor „dezumanizați” de tehnologiile atotputernice în viitor. De fapt nici nu se vor mai folosi aparate și tehnici ci personajele vor fi total acaparate de tehnologii. Toată cartea este condusă cu o dozată tehnică a amânării până la final. Iar sfârșitul este de tip deschis. Oricine își poate imagina ce vrea în loc de încheiere. De fapt este o dezbatere despre lume, așa cum ar putea să fie în viitor.

Autorul a început prezentarea cărții sale printr-o lectură ce a prezentat o entitate, pe numele ei de Octavia, ce putea să devină oricând autonomă de restul Terrei. Un fel de autoritate sau guvern mondial ce va face legile și va îndruma totul. „Un adevărat pod peste Terra” unde se hotărește totul.

Scriitorul Lucian Vasile Szabo, unul din îngrijitorii colecției, a asemuit romanul „Adam” cu o replică peste mii de ani la legendele biblice. Acest nou personaj, apărut ca o clonă a lui Adam de la începuturi, va încerca să pornească din nou lumea în alte date, mai sănătoase. Oamenii viitorului nu pun probleme, sunt foarte liniștiți. Acesta liniște le aduce aproape nemurirea. Dar de fapt e o lume a simulacrelor. Nimic nu era real ci doar o impresie oferită de cvasi real. Împotriva acestor lucruri se vor ridica viitoarele grupuri de forță ale binelui. Adevărate echipe de teroriști ai binelui.

Autorul, spre deosebire de alte cazuri, pleacă de la virtual pentru a se apropia de real.
Editorul Cornel Secu scoate în evidență că de fapt este milenara poveste a celui creat și a Creatorului său. Acest nou Adam este cel ce va continua lumea după un șablon mai corect și mai bine zămislit.

Scriitorul Daniel Botgros promite o posibilă continuare a romanului cu o altă parte, în care ar trebui să apară și o probabilă Evă. Ca totul să fie închegat sau poate ca să apară și conflictele în lumea perfectă?

LĂSAȚI UN MESAJ