Un lugojean a venit pentru a 15-a oară în ultimii 18 ani pe bicicletă la Alba Iulia

125

Aproximativ 400 de militari şi 45 de mijloace tehnice de luptă și sprijin au defilat, de Ziua Națională, la Alba Iulia. Un lugojean a venit aici pentru a 15-a oară în ultimii 18 ani, cu bicicleta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În oraşul în care acum 99 de ani a avut loc Unirea Transilvaniei cu România şi formarea României Mari, manifestările prilejuite de Ziua Naţională au început la ora 9.00 cu ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe cu flori, la monumentele mai multor oameni de stat: Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Regele Ferdinand I şi Regina Maria, dar şi la statuia lui Mihai Viteazul.

Ștefan Hodi, un lugojean de etnie maghiară, a venit pentru a 15-a oară în ultimii 18 ani, la Alba Iulia, cu bicicleta, de Ziua Națională, având în micul său bagaj haine de schimb și tricolorul.

Hodi a ajuns la Alba Iulia la începutul manifestărilor de Ziua Națională și era ușor de remarcat, între politicieni, la ceremoniile de depuneri de coroane și jerbe de flori. Stătea, singur, la câțiva metri de restul participanților, ținându-și bicicleta cu o mână, de care a prins și două stegulețe tricolore.

”Am venit pentru a 15-a oară în ultimii 18 ani, la Alba Iulia, din 2000 până în prezent. Problema a fost că ieri a plouat toată ziua, iar ieri am făcut traseul Lugoj – Orăștie. Astăzi a fost mai bine pentru că s-a oprit ploaia”, a spus bărbatul în vârstă de 50 de ani.

În bagaj avea doar haine de schimb, un drapel și alte însemne tricolore. Era îmbrăcat adecvat, cu haine impermeabile, iar de pe umeri îi atârna un fular cu stema României.

”Ieri a fost greu, vânt și ploaie, dar nu contează, dacă faci ceva din suflet întotdeauna reușești să-ți atingi obiectivul”, a mai spus Ștefan Hodi.

Întrebat dacă va participa la toate manifestările dedicate Zilei Naționale, având în vedere că a ajuns de la început, lugojeanul a răspuns că nu va merge la masa populară, deoarece nu-i place să stea cu ”mâna întinsă” pentru fasole și cârnați.

”Prefer mai degrabă să mă duc în altă parte să mănânc”, a explicat el.

De asemenea, Ștefan Hodi a precizat că în ultimii doi ani manifestările de la Alba Iulia, oraș în care s-a hotărât și semnat Actul de Unire, ”sunt extraordinare”, deoarece ”nu au fost atât de politizate”.

Bărbatul a adăugat că nu renunță niciodată la bicicletă, iar cel mai lung traseu pe care l-a făcut a fost de peste 9.000 de kilometri, în 115 zile, când s-a plimbat în toată Europa, ajungând și în Tunisia.

”Din această cauză, că plec în fiecare an cu bicicleta, am avut probleme și la locul de muncă. Sunt frezor, dar am lucrat ca țesător, fermier, paznic”, a susţinut Hodi.

În final, ciclistul a afirmat că va veni, cu bicicleta, la Alba Iulia, de Ziua Națională ”cât dă Domnul”, iar astăzi toată lumea ar trebui să ”simtă românește”.

”Și eu simt, cu toate că sunt de origine maghiară, dar sunt cetățean român și atunci român sunt”, a conchis acesta. Ziua Naţională se va încheia cu un spectacol de artificii şi cu concertele susţinute de formaţiile Iris, Compact şi Holograf.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ