Un fost șef la finanțe ,,scapă porumbelul din gură!” Ce intenționează să facă inspectorii ANAF pentru a aduce bani în plus la buget

900

Impozitul pe venitul global va fi aplicat probabil de autorități, astfel urmând a se rezolva inegalitățile în ceea ce privește impozitarea inegală, sustine Dragoș Doroș, vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali (CCF) și fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), citat de Agerpres.

„Eu mi-am prezentat dorința de a pleca de la ANAF în momentul în care domnul Viorel Ștefan, ca proaspăt ministru de Finanțe, venise în funcție și îmi povestea de ce urmează să facem. Printre toate măsurile de care am aflat cu toții, prima pe listă era impozitul pe gospodării. Poate că așa vede Guvernul să rezolve aceste inegalități (precum impozitarea inegală pe PFA și salarii – n. r.) de care știu foarte bine, sa le rezolve prin impozitul pe gospodării, impozitul global, venituri pe trepte sau cum vreți să-i spuneți. Probabil că îl vor face”, a spus Doroș.

Acesta a precizat că bazele de date ale ANAF sunt supraîncărcate, în condițiile în care, de cinci ani, nu s-a mai cumparăt nimic pe partea de infrastructură IT.

„Mi se pare fantasmagorică ideea de a face impozitul pe gospodării care să fie administrat de cei 35.000 de oameni consultanți fiscali. Dacă, ipotetic, am avea cei 35.000 de oameni, aceștia ar trebui să ajungă în bazele de date ale ANAF, care sunt deja supraîncărcate, din faptul că de cinci ani nu s-a cumparăt nimic pe partea de infrastructură IT la ANAF, nici hardware și nici software. Un impozit ca acesta este aproape imposibil de administrat”, a sustinut oficialul CCF.

Potrivit acestuia, alte țări vor să aplice stopajul la sursă și să renunțe la impozitul pe venitul global.

„Când lucram la legislație și mergeam mai des la Bruxelles și ne întâlneam cu alți colegi din țări mai dezvoltate în materie de fiscalitate, precum Franța, Olanda, care au impozit pe venitul global, ne întrebau pe noi cum e să administrezi un impozit pe sursă. Li se părea un lucru bun, că e ușor de făcut, de socotit și își doreau să treacă la o astfel de impozitare. Când auzeau că la multe surse de venit impozitarea e prin stopaj la sursă, li se părea un sistem care tindea spre perfecțiune, din punct de vedere administrativ. Franța acum se gândește să treacă la impozitarea la sursă. Noi ne gândim acum să facem o contrarevoluție fiscală prin impozitarea pe venitul global”, a explicat fostul șef al ANAF.

sursa: hotnews.ro
foto: gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ