Un fost primar de mare oraș merge din nou la închisoare. De astă-dată, motivul condamnării este faptul că a pus poliția locală să-i spioneze amanta

48

Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iași, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Amanta”. Procurorii l-au trimis în judecată în 2015, acuzându-l că a folosit Poliția Locală pentru a-și spiona amanta, o angajată a Primăriei.

Sentința a fost dată marți, 30 august, de către judecătorii de la Curtea de Apel Iași și, pentru că nu mai sunt căi de atac, fostul primar va merge la închisoare. El are la dispoziție 24 de ore să se predea.

În prima instanță, Nichita fusese condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare – 4 ani pentru instigare la abuz în serviciu și 1 an și 2 luni pentru supravegherea ilegală.

Între timp însă, judecătorii de la Curtea de Apel au dispus desființarea sentinței originale, care includea și fapte care s-au prescris. A rămas pedeapsa pentru instigare la abuz în serviciu, care a fost însă mărită de la 4 la 5 ani.

Alături de Nichita a fost condamnat și fostul șef al Poliției Locale, Liviu Hliboceanu, la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Dosarul numit de presă „Amanta” e vechi din 2015, de când Nichita încă era primar al municipiului Iași.

Atunci, procurorii DNA Iași l-au reținut pentru 24 de ore în primă fază, acuzându-l de faptul că a pus la cale un plan de supraveghere a amantei sale din Primărie cu ajutorul a doi angajați – Hliboceanu și Ștefan Avîrvarei, care era șeful departamentului de urbanism.

În rechizitoriu, procurorii rețineau faptul că Nichita i-ar fi făcut cadou femeii un telefon de ultimă generație pe care era instalată o aplicație de spionaj, că s-a folosit de angajații Poliției Locale să o urmărească prin oraș, inclusiv că a angajat un detectiv privat pentru a o urmări și în afara localității.

Supravegherea ar fi durat mai multe luni, până când femeia a denunțat faptele primarului la DNA.

A ieșit din închisoare în octombie 2021

Gheorghe Nichita este proaspăt ieșit din închisoare: acesta a fost eliberat condiționat în octombrie 2021 într-un alt dosar unde are o condamnare definitivă.

Acesta a fost găsită vinovat de luare de mită în septembrie 2020, după ce ar fi pretins și primit 10% din contractul de aproape 70 de milioane de lei semnat între Primăria Iași și firma UTI, pentru a crea un sistem de management inteligent al traficului în oraș.

Din suma respectivă fostul primar al Iașului a beneficiat de circa 3,7 milioane de lei în bani, dar și alte beneficii, precum reduceri la hoteluri de lux sau cazări în timpul unor excursii făcute în China.

Sursa: https://www.libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ