Un eveniment care depăşeşte graniţele UE, Săptămâna europeană a sportului. Foto

400

Piața Sfântul Gheorghe, recent renovată, se pare că atrage copii și tineretul ca un magnet. Aici își găsesc locul ideal de joacă fie de capul lor, fie chiar în manifestări organizate. Dacă majoritatea terenurilor de sport sunt încuiate după ore, ca seifurile băncilor, de parcă cei mici care ar vrea să facă mișcare le-ar lua ceva din lustrul inexistent, cei mai mulți fiind nevoiți să bată maidanele cu ambrozie sau cu gunoaie.

Pentru a mai corecta din aberațiile și piedicile puse în calea tinerilor dornici de mișcare, a pornit o inițiativă de laudă. Nu este pornită chiar de la noi, ci de undeva din Europa, dar a fost repede adoptată și de dascălii de la liceul cu program sportiv Banatul. Săptămâna europeană a sportului dorește să crească interesul copiilor pentru mișcare de orice formă ar fi.

În groapa (sau piscina fără apă?) de sub statuia sfântului s-au adunat multe zeci de elevi de toate vârstele. Au bătut mingea de fotbal, volei sau de handbal. Au pus un fileu și jucau badminton cu mare bucurie. Cu la fel de mare bucurie unii au încrucișat manușile de box, iar alții floretele. A fost și joacă, dar și lucru serios. Au vrut să dea un exemplu și altor elevi ce nu sunt la un liceu sportiv. Dascălii insoțitori au intervenit rar, lăsând să joace și să se joace după reguli mai relaxate.

Cine participă la Săptămâna europeană a sportului ? Oricine! Acest eveniment a depășit granițele UE prin participarea a 32 de țări , peste 33.000 de evenimente sportive și peste 10.000.000 de participanti.

În Timișoara se vor desfășura diverse activități fizice si sportive în parteneriat cu I.S.J Timiș, L.P.S Banatul Timișoara, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Direcția de Sănătate Publică, platforma „Sănătate pentru Timișoara”.

Au fost și vor mai fi o gama largă de evenimente cum ar fi: dezbatere cu elevii de liceu cu tema Sportul-fenomen social. Fitness si minibaschet la Banu Sport.

28 septembrie

– ora 10.30, sport la locul de munca în colaborare cu ROECKL MANUFAKTUR SRL
– ora 13.30 masă rotunda cu tema „Activitățile sportive și sănătatea adulților” în Sala Revolutiei de la C.J Timiș și fitness la Banu Sport.

29 septembrie – activități sportive specifice Zilei internaționale a sportului școlar in școlile și liceele timișene.

Săptămâna Europeană a Sportului este la a III-a ediție, programată între 23 şi 30 septembrie este o inițiativă a Comisiei Europene de promovare a sportului și a activității fizice în întreaga Europă. Având în vedere succesul înregistrat la primele ediții, Săptămâna Europeană a Sportului va continua să creeze noi activități și, de asemenea, să le îmbunătățească pe cele care au avut succes. Tema generală a campaniei rămâne „#BeActive” și ar trebui să încurajeze orice persoană să fie activă pe durata acestei săptămâni și să rămână activă pe parcursul întregului an.

Federaţia Română Sportul pentru Toţi (FRST), care coordonează, la nivel naţional acţiunile din cadrul SES (EWoS), eveniment care îndeamnă cetăţenii europeni prin hashtag- ul #BeActive a primit confirmarea de participare la acest eveniment și de la Asociația Judeteană Sportul pentru Toți Timiș cu sprijin din partea Direcției pentru Sport și Tineret a Județului Timiș.

Organizată cu scopul de a atrage, până în 2020, 100 milioane de noi cetăţeni europeni practicanţi ai sportului, în condiţiile în care studiile au constatat că 59 la sută dintre cetăţenii UE nu practică nicio activitate sportivă, Săptămâna Europeană a Sportului a fost structurată în 4 zile tematice, însoţite de activităţi festive şi de promovare și anume: sport în mediul educațional, sport la locul de muncă, sport în aer liber și sport în cluburi și centre de fitness.

„Săptămâna europeană a sportului vizează promovarea participării la activități sportive și fizice și sensibilizarea cu privire la numeroasele beneficii ale acestor activități. Săptămâna este pentru toți – indiferent de vârstă, mediu de proveniență sau condiție fizică. Săptămâna ar trebui să reunească persoanele fizice, autoritățile publice, mișcarea sportivă, organizațiile societății civile și sectorul privat”, a declarat profesoara Alina Antonievici una dintre organizatoarele evenimetelor.

Dacă exemplul dar de tineri va fi urmat și de alții câștigul va fi al tuturor.

LĂSAȚI UN MESAJ