Un crâmpei de veche eleganță auto în Piața Unirii FOTO-VIDEO

165

De când se știu gospodinele de pe aici când primenesc de primăvară scot pernele și dunele la fereastră la aerisit. Acum mai recent au preluat obiceiul și domnii simandicoși ce țin ca la ochii din cap la vechile lor automobile. Și acestea trebuie, odată cu primele zile cu adevărat însorite, să fie scoase la aer pentru dezmorțire. Mașinile de epocă, care au fost cândva vârful tehnologiei de atunci, trebuie respectate ca niște comori. Cu cât sunt mai vechi sau mai rare cu atât sunt mai de preț în ochii cunoscătorilor.

Nu toți automobiliștii apreciază doar noile modernisme ale industriei auto cum ar fi scaunele încălzite, sistemele audio cu zeci de boxe, iluminatul cu leduri ori motoarele cu sute de cai putere și cu cutii de viteze automate care știu mai bine decât șoferul ce să facă.

Sunt și din acei pasionați ce sunt încântați să schimbe sau să curețe o bujie obosită sau încă mai știu cum se dă la manivelă pentru a porni motorul. Iar cei ce știu să sufle în jiglere sunt deja adevărați maeștri ai meseriei. Pentru mulți șoferi din această tagmă e la fel de important condusul agale pe drumuri lăturalnice de țară ca și acele multe ore petrecute în atelier cu cheia ori surubelnița în mână și mâinile unse până la coate. Acești pasionați rareori își dau bijuteriile de zeci de ani pe mâna unui mecanic sofisticat cu laptop în mână și preferă să facă singuri tot ce e nevoie.

După o pauză de doi ani în Timișoara s-a reînodat tradiția automobilelor de epocă prezentate cu multă fală publicului. Piața Unirii a cunoscut un freamăt neobișnuit în această sâmbătă. Câteva duzini de vechi mașini, sau poate chiar în jur de o sută, au strălucit în soare ca la ieșirea din fabrică deși cele mai multe se încadrează la categoria 30+. Adică au chiar și cinci, șase decenii în spate. Dar pornesc la fel de ușor și chiar și mirosul fumului e mai plăcut decât al mașinilor moderne.

Toată expoziția din piață a adus aminte de epoci de mult apuse ce aveau farmecul și eleganța unor perioade când se circula mai molcom și șoselele nu erau aglomerate.

Retroparada Primăverii reia o mai veche tradiție iar organizatorii speră să nu mai fie nevoiți să o mai întrerupă. Participarea a fost una record, dupa doi ani de pauză forțată.

Retromobil Club România a adus la Timișoara vehicule istorice, pe care bănățenii le-au putut vedea in toata frumusețea lor ce încă nu este desuetă.

Deși asistența a fost de toate felurile cei mai interesați și curioși au fost din categoriile extreme de vârstă. Puștii cei mai mici și bunicii lor erau cei mai curioși.

Posesorii de mașini de epocă ar dori să repete evenimentul cât de des se poate pentru a aduce bucurie și zâmbete nostalgicilor vremurilor apuse.
Foto: Radio Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ