28 C
Timișoara
sâmbătă 23 septembrie 2023

Un bănățean a reușit să ajungă prim-ministru al Ungariei și marioneta lui Adolf Hitler

Cultură-MediaUn bănățean a reușit să ajungă prim-ministru al Ungariei și marioneta lui...

A murit la 22 august 1946, la Budapesta, executat prin împușcare.

Döme Sztójay, pe numele originar – Demeter Sztojakovich, s-a născut la 5 ianuarie 1883 la Vârșeț, pe atunci în Austro-Ungaria, azi localitate în Serbia, a fost militar, diplomat și politician maghiar de extremă dreapta, de origine sârbă din Banat.
Între anii 1936–1944 a slujit ca ambasador al țării sale la Berlin, iar între 22 martie 1944 – 29 august 1944 a fost prim-ministru și ministru de externe al Ungariei.

Döme Sztójay a servit în primul război mondial ca agent de informații în cadrul armatei austro-ungare. Sztojay-official_portrait_1944
Din noiembrie 1918, a condus departamentul de informații nr.1 în cadrul armatei noului regim Mihály Károlyi, căreia i-a succedat Armata Roșie a Republicii Sfaturilor (Sovietică) de sub conducerea ungurului evreu din Cehu Silvaniei, Béla Kun.
Apoi, Döme Sztójay a trecut în rândurile Armatei Naționale contrarevoluționare de sub comanda Miklós Horthy, unde de asemenea a activat în fruntea uneia din direcțiile unităților de informații.

Horthy a numit constituţional, la 22 martie 1944, un guvern-marionetă condus de premierul Döme Sztójay, care a pus instrumentele puterii de stat – jandarmeria, poliţia şi serviciul civil – la dispoziţia naziştilor.
De fapt, în Ungaria, politica țării urma să fie dictată de reprezentantul Führerului, Dr. Edmund Veesenmayer (1904-1977), ministrul plenipotențiar al Germaniei și general SS.
Döme Sztójay nu se vedea obligat să accepte în toate autoritatea regentului Miklós Horthy, și a continuat măsurile de prigoană contra evreilor și deportarea lor spre lagărele naziste din Polonia.

După Atentatul din 20 iulie 1944 împotriva lui Hitler, precum și noua situație creată de căderea lui Ion Antonescu în România, la 29 august 1944, Horthy a izbutit să-l îndepărteze din funcție și pe primul ministru Sztójay „din motive de sănătate”.
După ce armata sovietică a intrat în Ungaria, în aprilie 1945, Dome Sztójay a fugit spre vest și a fost capturat de trupele americane.
În octombrie 1945, a fost trimis în Ungaria și a fost judecat și condamnat de tribunalul ungar al poporului drept criminal de război.(sursa: Wikipedia)

Citește și :