Un ajutor financiar important pentru români se majorează începând din acest an

1247

Începând cu acest an, ajutorul de deces se majorează! Mai mult, în 2018, ca urmare a Legii pensiilor, acest ajutor bănesc nu mai este acordat ca înainte.

Grație modificărilor aduse de Legea pensiilor, ajutorul de deces nu mai este acordat salariaților de angajator, ca până acum, ci direct de către casele de pensii, la fel ca în cazul pensionarilor.

Acest ajutor de deces este o sumă de bani acordată în termen de trei zile lucrătoare persoanei interesate și la cererea acesteia, pentru decesul unui asigurat (salariat sau pensionar) sau a unui membru de familie al acestuia. Până la începutul acestui an, ajutorul de deces pentru salariați era acordat de către angajatori, dar, odată cu modificările aduse Legii pensiilor, acest ajutor este acordat direct tot de către casele de pensii, scrie avocatnet.ro.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 8/2018 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, acest ajutor bănesc să mărește cu peste 1.000 de lei în cazul ajutorului acordat pentru decesul asiguratului și cu peste 500 de lei în cazul decesului unui membru al familiei asiguratului. Din luna februarie a anului trecut, cuantumul ajutorului fusese fixat la 3.131 de lei (decesul asiguratului), respectiv 1.566 de lei (decesul unui membru de familie). De sâmbătă, pentru decesul asiguraților, se vor acorda 4.162 de lei, iar pentru decesul unui membru de familie al acestora se va acorda suma de 2.081 de lei.

Ajutorul de deces se achită achită, potrivit datelor ce se găsec pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), unei singure persoane, care poate fi soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau orice persoană care poate dovedi cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dar numai dacă nu există o altă solicitare din partea persoanelor de mai sus.

Conform sursei citate, în cazul decesului unui membru al familiei asiguratului sau pensionarului, ajutorul se plătește acestora din urmă. CNPP precizează faptul că un membru al familiei este considerat soţul sau soţia, copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei și părinţii sau bunicii oricăruia dintre soţi.

sursă: bugetul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ