Un acord pentru Brexit, greu de obţinut! Theresa May respinge propunerile europenilor

180

Premierul britanic Theresa May a respins o serie de cerinţe ferme privind Brexit-ul, din partea Bruxelles-ului, iar politicienii britanici şi cei din restul UE au avertizat că negocierile ar putea deveni neplăcute. Premierul britanic a cerut ca relaţiile viitoare dintre ţară sa şi UE să fie negociate în paralel cu condiţiile ieşirii ei din UE şi nu a exclus posibilitatea ca retragerea din blocul comunitar să se facă fără niciun acord în cazul unui impas al tratativelor.

May a subliniat că solicitările asupra cărora s-a ajuns, sâmbătă, oficial la o înţelegere în rândul liderilor UE reprezintă doar o poziţie de negociere şi că ea îşi menţine cerinţele prezentate anterior.

Printre acestea să numără comerţ fără taxe între Marea Britanie şi UE, încetarea jurisdicţiei curţilor europene şi împiedicarea libertăţii de mişcare necondiţionată a migranţilor.

La negocierile de sâmbătă, liderii celor 27 de state membre UE, printre care şi Klaus Iohannis, au convenit ca Marea Britanie să plătească factura ieşirii din Uniune, de circa 50 de miliarde de lire sterline, înainte de discutarea viitorului acord comercial.

Dacă este înregistrat un „progres suficient” în negocierea unei „retrageri ordonate” din blocul comunitar în prima faza a discuţiilor care vor începe în iunie (după alegerile anticipate convocate în UK), atunci ţările europene ar putea să lanseze discuţii despre cum ar putea să arate o relaţie viitoare între Bruxelles şi Londra.

De asemenea, liderii europeni au anunţat că sunt pregătiţi să joace dur împotriva ameninţărilor lansate de premierul May că va scoate ţara din blocul comunitar în lipsa unui acord de Brexit.

Bruxelles-ul crede că britanicii au mai multă nevoie de un acord de ieşire decât are Uniunea Europeană.

De asemenea, nicio ţară europeană nu va avea posibilitatea de a negocia separat o problemă cu Marea Britanie înainte de finalizarea Brexit-ului.

În liniile directoare se mai menţionează de asemenea că, după ce Marea Britanie va părăsi UE, niciun acord între cei 27 şi această ţară nu va putea fi aplicabil teritoriului Gibraltar în lipsa unui acord între Spania şi Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ