Ulise se întoarce… la Timişoara

193

Premiera spectacolului Pace în Itaca, în regia lui Boris Liješević, va avea loc duminică, 17 aprilie 2016, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.

Spectacolul redă versiunea romancierului Márai Sándor asupra întâmplărilor de pe insula Itaca după întoarcerea lui Ulise din călătoria de 20 de ani. Cum se marchează (in)adaptarea lui Ulise la casă și familie, relația tată-fiu sau soț-soție, viața familiei în absența lui Ulise – sunt câteva teme nevralgice, valabile în vremea Iliadei ca și astăzi, abordate de spectacol.

Regizorul Boris Liješević este unul dintre cei mai premiați regizori din țările ex-iugoslave, prezent deja la Timișoara, în Festivalul Euroregional de Teatru TESZT 2015, cu spectacolul cu piesa ”Vrăjitorul”, de Fedor Šili. Referitor la Pace în Itaca, regizorul spune: „E un mit care nu ține de timp, există de 3000 de ani și este de actualitate și acum. Contemporană e doar înțelegerea lumii. Există tentația ca cititorii lui Márai să spună: mai lasă-mă, nu ești tu mai deștept decât Homer și mii de ani de repovestire. Însă la Márai am văzut că se respectă mitul în așa fel încât în interiorul mitului să se creeze ceva nou. Adică, vine tatăl, Ulise, pe care fiul Telemah nici nu-l cunoștea cu adevărat, îi omoară pe cei 118 pețitori ai Penelopei creând o baie de sânge, și perturbă un stil de viață cu care familia era deja obișnuită. Nu e deloc romantic, cum pare la Homer. Un alt aspect care îl privește direct pe Márai este migrația, pentru că și el a plecat din Ungaria în Italia și mai apoi în SUA și i-a fost teribil de greu să se acomodeze cu identitatea de emigrant. El se compara mereu cu Ulise, care știa că nu va reveni repede din Troia. E un sentiment puternic că nu ai casă, iar Márai spune că emigrantul care știe că se va întoarce acasă nu este un emigrant adevărat, poate doar dacă se întoarce pentru a muri acasă. Sentimentul de străinătate, de pierdere, se simte puternic în roman, acel <<displacement>> sau ruperea de rădăcini. Homer spune că este imposibil ca Ulise să se întoarcă acasă pentru că și Itaca s-a schimbat de la plecarea lui.”

Echipa din Serbia este completată de Fedor Šili, care s-a ocupat de dramaturgie, Szerda Zsófia, asistenta regizorului, și costumiera Dragana Lađevac-Brkić. Albert Alpár a realizat decorul, iar Cári Tibor a compus muzica. Din distribuție fac parte actorii Aszalos Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Magyari Etelka, Simó Emese, Tokai Andrea și Ida Jarcsek-Gaza (actriță invitată).

Spectacolul se joacă în limba maghiară, este tradus în română și, doar la premieră, în sârbă. Următoarea reprezentație va avea loc luni, 18 aprilie 2016. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete de pe strada Alba Iulia nr.2 de luni până vineri, între orele 16 și 19.

LĂSAȚI UN MESAJ