21.2 C
Timișoara
joi 12 septembrie 2024

FOTO-VIDEO | Trupa Subcarpați a colaborat cu Filarmonica Banatul și olandezii Dope D.O.D în cadrul spectacolului de la CODRU Festival! Primul concert din țară, în această formulă

Timișorenii prezenți la Ediția din 2024 a Festivalului CODRU pot spune că au avut parte de show-ul vieții lor! Pe scenă au urcat artiști români, dar și străini, într-o formulă cel puțin neobișnuită: Subcarpați și Dope D.O.D., acompaniați de… Filarmonica Banatul. Bean MC, fondatorul trupei, menționează că este primul concert în țară organizat în această formulă!

Este vorba despre interpretarea cântecului „Numai Unii știu să Asculte”, realizat de Subcarpați în colaborare cu trupa olandeză de hip hop Dope D.O.D, formată în prezent din Jay Reaper și Skits Vicious. Clipul piesei „Numai unii știu să asculte” a fost filmat la Bruxelles, în această primăvară.



Prima seară de festival a fost despre muzică live, folclor și hip hop, în acorduri de orchestră! Zecile de oameni prezenți la Scena Principală a festivalului au retrăit cele mai cunoscute melodii ale celor de la Subcarpați, care, îndrăgostiți de folclor, au decis să-l ducă mai departe, făcându-l cunoscut și tinerilor.

Oamenii au cântat, au dansat, au bătut din palme, au strigat din toți rărunchii și au retrăit momentele speciale din viața lor, alături de muzica de la Subcarpați. În mijlocul concertului în public s-a făcut chiar și o… horă, ceea ce pentru unii spectatori prezenți la concert, a fost în egală măsură emoționant, neașteptat și deosebit, după cum aveau să ne mărturisească timișoreni prezenți la eveniment.

Un pic de «istorie»

Colaborarea inițială cu Filarmonica Banatul a început de la ideea organizatorului Festivalului PLAI, care le-a propus băieților de la Subcarpați ideea. După cum își amintește Bean, colaborarea durează de mai bine de zece ani, Filarmonica Banatul fiind prezentă chiar la București într-un  concert la Arenele Romane, alături de trupa Subcarpați.

Totuși membrii s-au împrietenit ulterior și cu dirijorul colaborator al Filarmonicii Banatul Ionuț Marina, care îi ajută pe artiști să orchestreze spectacole de mai bine de un an.

Trupa Subcarpați abordează o îmbinare dintre genul muzical hip hop, acordând melodiilor o tentă folclorică, pentru a-i face pe tineri să descopere și să aprecieze folclorul românesc.

„Cu trupa Subcarpați deja colaborăm de un an de zile. Eu le-am orchestrat materialele. A apărut oportunitatea de a cânta într-un concert la Cluj, anul trecut. Deja orchestrând materialele, băieții au zis să vin să le dirijez concertul și așa am început să creem o legătură. Anul acesta am continuat colaborarea cu Subcarpați, a apărut și colaborarea cu Dope D.O.D”, explică dirijorul.

Deși la început colaborările unde mai multe genuri de muzică se îmbină reprezentau o provocare pentru dirijor, acesta spune că s-a obișnuit să colaboreze, așa că acum acestea vin natural.

Cu multă experiență în ceea ce presupune fuziunea de genuri muzicale, cele două trupe, dar și membrii Filarmonicii „Banatul” au repetat o singură zi. Repetițiile au avut loc în ziua dinaintea concertului. Cei de la Subcarpați au repetat alături de Filarmonică, iar în ziua concertului, cei doi membri au formației Dope D.O.D. au urcat și ei pe scenă.

„Într-un timp foarte scurt am pus totul pe picioare. Filarmonica Banatul este extraordinară. Ieri am pus totul pe picioare, am lucrat, iar azi am dat concertul. Am repetat cu orchestra ieri, astăzi am cântat cu trupa și ați auzit concertul”, spune dirijorul Ionuț Marina, colaborator cu Filarmonica Banatul.

Ideea de spectacol a venit din partea organizatorilor CODRU, dar a fost și inițiativa trupei Subcarpați de a încheia sezonul concertelor într-o formulă inedită

Membrii trupei Subcarpați au vrut să se prezinte cu un concert mai special în cadrul festivalului și să le ofere fanilor „o variantă mai îmbogățită”, a mărturisit cântărețul Emil Teleagă, cu numele său de scenă „Aforic”.

„A fost o idee la comun cu organizatorii CODRU Festival. Toată vara noi am călătorit și am cântat în formula Subcarpați și ne-am gândit «să închidem paranteza» sezonului cu un proiect și un experiment aparte, care să fie «cireașa de pe tort», iar pentru acest festival, să venim cu ceva mai mult decât un simplu concert Subcarpați. Noi colaborăm cu Ionuț Marina, dirijorul Filarmonicii Banatul, așa că ne-am gândit să-i aducem și pe prietenii noștri din Olanda”, a spus Aforic, pe numele său Emil Teleagă, pe care îl știți din trupa intitulată „Cred că Sunt Extraterestru”.

Subcarpați și DOPE D.O.D. se întâlneau în culisele de la scenele festivalurilor de muzică

Olandezii de la DOPE D.O.D. au participat la numeroase festivaluri de muzică, așa că au ajuns să se plimbe prin toată România. Așa s-au întâlnit cu Subcarpați. Membrii trupei au povestit pentru Banatul Azi cum a început colaborarea lor, dar și ce apreciază cel mai mult la artiști.

Membrii trupei Dope D.O.D. au salutat în limba română fanii. Au început interviul video cu „Ce faci, România?”, restul conversației având loc în limba engleză.

Ei ne-au mărturisit că au mult respect pentru muzica trupei românești Subcarpați, artistul de culoare Jay Reaper, numindu-i chiar „tovarăși adevărați” („real niggas”, formulă de adresare folosită de oamenii de culoare pentru persoanele față de care au o deosebită apreciere).

„Mult respect pentru Subcarpați, modul în care își fac spectacolele, modul în care ei produc muzică, dar și faptul că am putut să lucrăm împreună, iar colaborarea a fost fanstastică! Am vorbit cu Bean mai devreme astăzi și l-am întâlnit cu vreo doi ani înainte de colaborarea noastră oficială. Din coincidență i-am văzut mesajul și m-am gândit că trebuie să lucrăm împreună. Când a venit cu primul demo ne-am gândit că o să facem asta clar și ne-a plăcut”, a spus Skits Vicious, pe numele său real, Frank Reed, pentru Banatul Azi.

Trupa Dope D.O.D. este formată în prezent din doi membri activi. Alături de Skits Vicious și de Jay Reaper, obișnuia să urce pe scenă în trecut și un alt cântăreț, pe numele său de scenă Dr. Diggles, dar care a fost nevoit să renunțe la formație din cauza unor probleme de sănătate. El a rămas în continuare prieten alături de membrii trupei.

Cei de la Dope D.O.D. au mai povestit cum a decurs colaborarea alăuri de trupa Subcarpați

„Mai mult am colaborat la distanță, apoi au venit să ne veziteze în orașul nostru când am terminat cântecul. După aceea ne-am întâlnit la Bruxelles să filmăm videoclipul piesei”, a explicat Skits Vicious.

Artistul Skits Vicious crede că procesul a fost unul organic, iar colaborarea a curs de la sine. Întrebați dacă au primit varianta tradusă a versurilor, celălalt membru al trupei a povestit că pentru ei este important să înțeleagă ceea ce cântă. „Pentru noi este important să înțelegem măcar puțin despre ce este vorba în cântec. Despre ceea ce versurile reprezintă. De asemenea, cei de la Subcarpați sunt «negri adevărați» (real niggas)”, mărturisește admirativ și amuzat cântărețul de culoare Jay Reaper.

Trupa olandeză Dope D.O.D. a cântat, de-a lungul timpului, în cadrul multor festivaluri de muzică din România.

„Am cântat practic peste tot prin România, chiar și la același festival, dar în mai mulți ani diferiți. Cel mai mult îmi place la România faptul că voi românii aveți o fire caldă, o pasiune pentru muzică. Chiar și în această seară am văzut publicul care a arătat o dragoste adevărată față de muzică. Pentru noi ca artiști, această apreciere contează deosebit de mult. Dacă publicul exprimă dragoste față de muzică și de spectacol, noi primim la rândul nostru aceste sentimente din partea publicului”, mărturisește Skits Vicious.

Cântărețul a mai mărturisit că pentru ei apreciere din partea publicului este cel mai frumos sentiment. „Chiar stăteam alături de Bean, principalul vocalist al formației (n.r. trupa românească Subcarpați) și am discutat despre cât de binecuvântați suntem să avem cântatul ca meserie și că avem oportunitatea de a ne câștiga traiul din această activitate. Este cel mai bun sentiment. Cântăm pentru a fi recunoscuți și apreciați. Fiecare artist vrea să fie respectat pentru ceea ce face”, este de părere Skits Vicious.

Artistul mai ținut să le mulțumească românilor. „Mulțumim, România, pentru că mereu ne putem baza pe voi”, a spus Skits Vicious.

Membrii trupei olandeze apreciază subcultura muzicii hip hop din România

„Mă simt foarte bine aici și vreau să spun faptul, că voi «nenorociților» aveți o foarte bună scenă scenă de hip hop la voi în țară. Muzica hip hop a evoluat aici în România. Venim aici încă din 2012. Voi aveți subculturi grozave ale muzicii. În special cei de la Subcarpați. Este o subcultură grozavă, au un act artistic fantastic. Cel mai mult îmi place cum ei incorporează în muzica lor tradițiile românești alături de muzica hip hop”, este de părere Jay Reaper.

„Eu pentru români am multă iubire și mult respect și de oferit pentru toți românii”, a conchis artistul, gesticulând un pupic spre camera de filmat.

La sfârșit, artistul olandez cu rădăcini afro-americane a adăugat și o urare în limba română. „Noroc!”


Membrii trupei Subcarpați, cei care «au orchestrat» fuziunea de genuri

Membrii trupei Subcarpați se declară încântați de piesă. Bean, a explicat că îi admira încă din adolescență.

„În sfârșit, pe scenă, după atâția ani de tatonat backstage-ul (n.r. culisele din spatele scenei) ne-am făcut curaj, am cerut o colaborare și iată că s-a întâmplat cu Dope D.O.D. Eram feciori când îi ascultam, și iată să s-a întâmplat”, a declarat pentru Banatul Azi Bean MC, pe numele său real Marius Matei Alexe.

Acesta se plânge că de multe ori artiștii au intenția de a colabora pentru piese muzicale, dar nu întotdeauna ies aceste proiecte. „De multe ori în backstage (n.r. culise), intri în contact cu toate trupele. Toată lumea se ia în brațe, se salută unii cu ceilalți. Își propun unii altora colaborări, dar la sfârșitul zilei foarte puține colaborări ies, de fapt. Iată că, de data asta, a ieșit”, se bucură Bean.

Singurul spectacol în această formulă din țară

„În țară nu am mai cântat în această formulă, dar am cântat în Belgia, acolo unde am ajuns să filmăm și clipul pesei. Acum am cântat alături de Dope D.O.D. a doua oară”, spune Emil Teleagă.

Artistul spune că Trupa Subcarpați are o istorie veche cu Timișoara. „Este foarte frumos pentru că trupa Subcarpați, dar și solistul Bean a cântat pentru prima dată în Timișoara. Are o istorie cu orașul și cu Filarmonica și cu ceilalți oameni minunați”, spune Emil Teleagă, pe numele său de scenă Aforic.

Alexe Marius Matei, artistul cu numele său de scenă Bean, a mai cântat în Timișoara și-n cadrul festivalului PLAI, dar și în cadrul fostului festival de muzică TM Base.

Întrebat despre ce mesaj are pentru fani, Marius Matei Alexe spune: „Dacă o să facem calitate în continuare, dacă o să producem ce trebuie, dacă o să cântăm cum trebuie, rămâneți cu noi. Când nu, la radio!”, încheie râzând Marius Matei Alexe.

Marius Matei Alexe este fondatorul trupei Subcarpați. Proiectul a fost fondat în 2010 și de-a lungul timpului zeci de artiști hip hop, dar și DJ. Una dintre cele mai inedite colaborări este aceea cu Surorile Oșoianu, ansamblu folcloric din Republica Moldova.

Subcarpați este un proiect atât de reputat încât a ajuns chiar și în cotidianul britanic The Guardian, fiind descris drept „un mix exploziv între vechi și nou. E o combinație eclectică ce aduce împreună melancolia specifică pieselor folk românești și cântecelor de unitate, instrumente tradiționale și ritmuri de muzică electronică și hip-hop”.


 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :