Trump, la întâlnirea cu Iohannis, de la Casa Albă: ”Relațiile noastre au fost bune, dar acum sunt mai puternice decât oricând”. VIDEO

202

Președintele României, Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele SUA, Donald Trump. Președintele SUA a declarat, în cadrul conferinței de presă comună cu Klaus Iohannis, că relaţia dintre SUA şi România este una excelentă iar parteneriatul dintre cele două state este  unul măreț. România este un membru foarte valoros al coaliției împotriva ISIS, a spus președintele SUA, în declarația comună, el mulțumind poporului român pentru contribuția la lupta împotriva terorismului. Iohannis a transmis că problema ridicării vizelor pentru SUA este importantă pentru români.

Trump: Președintele Iohannis va câștiga lupta împotriva corupției din România, SUA susține puternic această luptă

Președintele SUA, Donald Trump a declarat că SUA îi susține puternic pe români și lupta împotriva corupției.

”Îl susținem pe președinte, face o treabă remarcabilă, este popular. Știm cu toții ce ce se întâmplă și el va câștiga această luptă împotriva corupției”, a spus Trump.

Întrebat dacă este o problemă pentru investitorii din SUA, această corupție, Donald Trump a menționat că sunt mulți investitori americani care merg în România și în investesc și fac acest lucru de câțiva ani. ”Sunt progrese mari. Oamenii iubesc România”, a mai spus președintele SUA, în finalul declarației de presă.

Klaus Iohannis a declarat în cadrul declarației de presă că NATO este bazată pe valori, dar este în cele din urmă o alianță militară, iar cheltuielile militare sunt foarte importante.

”Trebuie să cheltuim bani pentru apărare, și toată lumea în Alianță trebuie să cheltuiască bani, iar acest lucru înseamnă împărțirea poverii. Unora le place, altora nu, dar trebuie să facem acest lucru. Nu ca scop în sine dar trebuie să rămânem puternici și să ne apărăm națiunile”, a afirmat președintele României.

La rândul său, președintele SUA, Donald Trump s-a referit la reproșurile pe care le-a făcut unor state membre NATO, care nu au plătit de mulți ani contribuțiile în cadrul Alianței.

”Trebuie să mergem în urmă și să spunem: Cum ar fi să vă plătiți datoriile? Trebuie să facem NATO putenic și nu putem continua ca în trecut. Am spus, nu ați plătit anul acesta, dar ce se întâmplă cu ce nu ați plătit anii trecuți? Poate ar trebui să plătiți pentru toți acei ani”, a comentat Donald Trump discuțiile din cadrul Summit-ului de la Bruxelles.

Trump: Angajez SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic

Totodată, Trump a afirmat explicit angajamentul SUA faţă de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, prin care toate statele membre sunt solidare cu oricare membru atacat.

„Angajez Statele Unite şi le-am angajat deja, dar angajez Statele Unite faţă de Articolul 5, şi cu siguranţă suntem acolo pentru a apăra, şi acesta este unul din motivele din care vreau oamenii să se asigure că avem o forţă foarte, foarte puternică, plătind câţi bani e nevoie pentru a avea această forţă. Dar – da, absolut, aş fi angajat faţă de articolul 5″, a spus Donald Trump.

Întrebarea menţionase îngrijorările statelor de pe flancul estic al NATO, inclusiv România, care „consideră Rusia o ameninţare la adresa securităţii şi păcii în regiune”.

Iohannis: Problema ridicării vizelor este foarte importantă pentru noi, pentru români

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul declarației, că problema ridicării vizelor este foarte importantă pentru țara noastră.

”Am menționat acest lucru, și în celelalte întâlniri pe care le-am avut, pentru că este important pentru noi, românii. Vin mulți români în SUA, ca turiști, dar și pentru afaceri. Cei care vin pentru afaceri trebuie încurajați, problelma este foarte importantă și sperăm că vom avansa în acest subiect”, a spus Klaus Iohannis.

”Nu am discutat problema vizelor”, a spus președintele SUA, Donald Trump, adăugând că va exista această discuție.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că Parteneriatul României cu SUA a modelat România, și România este așa cum o vedem astăzi, o democrație solidă, cu creștere economică, care stă alături de trupele americane în Irak și Afganistan.

”Acest parteneriat a contribuit mult la România de astăzi. Cred că acest parteneriat nu numai că trebuie să continue, ci trebuie să devină și mai puternic, și să definească relațiile noastre bilateriale”, a spus Klaus Iohannis, în declarația comună susținuă la Casa Albă, alături de președintele Donald Trump.

Trump: Mulțumesc poporului român pentru contribuția la lupta comună împotriva amenințării terorismului

”Este o onoare să urez bun venit unui prieten atât de bun. Americanii și românii împărtășesc aceleași valori, sunt țări mândre. Astăzi, reafirmăm și sărbătorim Parteneriatul strategic care a început acum mai bine de 20 de ani. Vizita dumneavoastră vine într-un moment important, nu numai în această parte a lumii dar și pentru toate națiunile responsabile”, a spus Donald Trump, în declarația de presă comună susținută la Casa Albă cu președintele Klaus Iohannis.

”Mulțumesc poporului român pentru contribuția la lupta comună și împotriva amenințării terorismului. România este un membru foarte valoros al coaliției împotriva ISIS, și este al patrulea mare contributor de trupe în Afganistan. America îi onorează pe românii care și-au pierdut viața în aceste teatrele de conflict”, a mai declarat Donald Trump.

El a continuat: „Fac apel către toate naţiunile să nu mai susţină terorismul şi să nu îi mai susţină pe oameni să ucidă alţi oameni, trebuie oprită finanţarea terorismului, trebuie să oprim crimele”, a spus preşedintele Statelor Unite în conferinţa de presă comună cu Klaus Iohannis.

”Relațiile noastre au fost bune, dar acum sunt mai puternice decât oricând” a declarat Trump, în final.

Președintele SUA a apreciat angajamentul României că își va crește cheltuielile pentru apărare. ,,Sperăm că și alte state NATO vor face acest lucru”, a mai spus Donald Trump.

Peşedintele american, Donald Trump, a mai declarat că relaţia dintre SUA şi România este una excelentă.

„Este o onoare să vă avem aici, un aliat de încrede, o ţară minunată, o relaţie excelentă”, a spus Donald Trump, în Biroul Oval. La rândul său, preşedintele Iohannis s-a declarat onorat să se afle la Casa Albă. „Este o mare plăcere şi o onoare să mă aflu aici. Aştept cu nerăbdare să discutăm despre Parteneriatul nostru”, a spus președintele României. Donald Trump a replicat: „Da, un Parteneriat măreţ”.

Întâlnirea de la Casa Albă a durat aproximativ 45 de minute. Șeful statului, Klaus Iohannis a fost însoțit de ambasadorul României în SUA, George Maior.

sursă: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ