6.2 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Trotuarele rămân încă un motiv de gâlceavă nerezolvată

După o scurtă acalmie intervenită în problema trotuarelor multicolore de tip șotron din imediata vecinătatea a Palatului Dicasterial începe din nou seria de observații și de apeluri la respectarea normelor în vigoare. Arhitecții timișoreni consideră ca fiind încălcate multe acte ce ar trebui să reglementeze domeniul și atrag din nou atenția autorităților și opiniei publice.

Lucrări înlocuire finisaje trotuare zona centrală
Având în vedere continuarea lucrărilor de înlocuire a finisajelor trotuarelor din zona centrală, lipsa de răspuns din partea reprezentanților primăriei la sesizările venite din partea Asociațiilor Profesionale, a Direcției Județene pentru Cultură Timiș și a numeroase articole media, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș reiterează ideea intervențiilor neadecvate și a încălcării prevederilor legale privitoare la intervențiile în zona centrală.
Toate acțiunile din zonele protejate trebuie făcute unitar cu respectarea prevederilor legale pentru zonele de protecție a monumentelor istorice. Deși parțial, în urma numeroaselor sesizări, s-a renunțat la pavajele prefabricate pentru zona Palatului Dicasterial, acțiunea continuă și pentru alte străzi care se supun acelorași prevederi pentru zone istorice protejate. Astfel constatăm următoarele aspecte:
Zona delimitată de Piaţa Victoriei-Piaţa Iancu de Hunedoara-Str. Telbisz Carol-Piaţa Brătianu I.C.-Str. Dima-Str. Oituz-Str. Sf. Ioan formează Situl urban Cartierul „Cetatea Timişoara”, având codul TM-II-s-A-06095 din lista monumentelor istorice, fiind considerat monument de importanță națională. Străzile adiacente acestui sit fac parte din zona de protecție a acestuia și se supun aceluiași regim de protecție ca și monumentul în sine. Lucrările de înlocuire a finisajelor la trotuare au loc în majoritate în zonă de protecție a sitului TM-II-s-A-06095, drept urmare se supun unor condiții speciale de autorizare și execuție a lucrărilor de construcții, inclusiv cele la infrastructura de trafic rutier sau pietonal.
încă nu a fost prezentată public o Autorizație de Construire, însoțită de un aviz de specialitate al Direcție pentru Cultură a județului Timiș. Orice lucrare de construcții în zonele de protecție a monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice se poate face legal doar în baza documentelor menționate mai sus.
nu a fost prezentat public un proiect tehnic, asumat de un proiectant specialist prin semnătură,verificat conform prevederilor legale, document de bază care trebuie să stea la baza oricăror lucrări de construcție și cu atât mai important în cazul lucrărilor din bani publici.
Direcția pentru Cultură a județului Timiș a decis sistarea lucrărilor, decizie care în mod evident nu este respectată în momentul de față, fapt ce atrage după sine consecințe penale.
Materialele folosite pentru înlocuirea finisajelor trotuarelor nu sunt conforme cu cerințele de calitate pentru zonele istorice și protejate, așa cum sunt ele specificate în Planul Urbanistic General al municipiului Timișoara, aflat în vigoare, și în Regulamentul de Urbanism „Cartier Cetate, Timișoara”.
În aceste condiții, Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș face un apel ferm la respectarea prevederilor legale în domeniu și la continuarea lucrărilor doar după rezolvarea corectă a tuturor aspectelor menționate mai sus.Considerăm că o soluție corectă poate fi găsită doar prin dialogul constant între toți actorii implicați : administrație publică, Direcția pentru Cultură a județului Timiș și specialiști în domeniu.
Baza legală:1.Planul monumentelor istorice și a zonelor de protecție din municipiul Timișoara https://www.primariatm.ro/uploads/files/studiu_fundamentare/plansa%2039.JPG2.
Planul Urbanistic General al Municipiului Timișoara,aprobat in 2002, prelungit ca valabilitate: (https://www.primariatm.ro/index.php?meniuId=2&viewCat=189&viewItem=284)4.B.III.5.
Spaţii publice
5)Proiectele de drumuri, parcări, secţiunile transversale ce privesc îmbrăcămintea drumurilor şi a trotuarelor realizate de ateliere de specialitate vor fi avizate de organismele de specialitate ale Ministerului Culturii şi Cultelor. (…)

art.7.14. În cazul executării unor lucrări de refacere a îmbrăcăminţilor la partea carosabilă, cât și la trotuar sau pistă pentru biciclete, este interzisă folosirea altor materiale şi colorit decât cele existente iniţial. Schimbarea de material şi culoare este permisă numai în cazul în care lucrările rutiere au ca obiect refacerea integrală a acestora, pe baza documentaţiilor elaborate şi avizate în acest sens.
3.Regulamentul de Urbanism „Cartier Cetate, Timișoara”, aprobat prin HCL 52/23.02.1999art. 48 Trotuarea. Finisajele pentru (…) trotuare (….) vot fi din piatră naturală cu texturi antiderapante.
b.Bordurile vor fi executate din piatră roșie (…) conform cu cele tradiționale
c.Pentru îmbrăcămintea trotuarului se va folosi bazaltul.
4.Legea 422/2001privind protejarea monumentelor istorice -republicare Art. 24(1)Intervenţiile care se efectuează asupra imobilelor care nu sunt monumente istorice, dar care se află în zone de protecţie a monumentelor istorice sau în zone construite protejate se autorizează pe baza avizului Ministerului Culturii şi Cultelor sau, după caz, al serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor şi a celorlalte avize, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.

Colegiul Director,Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Timiș,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica că pune la cale sabotarea ședinței de guvern, programată joi, la Timișoara  | VIDEO

Joi, într-una din sălile Prefecturii Timiș, va avea loc o premieră a administrației naționale. Ședința obișnuită de Guvern va avea loc pentru prima dată în...

Șantierul pentru noua clădire a Liceului Waldorf e în grafic

Construcția noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Constructorul a montat geamurile mari prin care va pătrunde lumina în noile...

Citește și :