Transportul de persoane din România riscă să fie oprit!

117

Transportatori din întreaga ţară, membri ai Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), organizează, miercuri şi joi, o acţiune de protest în faţa Ministerului Transporturilor, nemulţumiţi fiind de unele prevederi din Ordinul referitor la efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe ale acestora.

Transportul rutier de persoane va fi oprit în întreaga ţară după Referendumul din 6 şi 7 octombrie şi vor fi proteste la Guvern în cazul în care modificările privind transporturile rutiere vor fi adoptate în forma actuală, a declarat miercuri Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Acesta a precizat, totodată, că autorităţile abilitate pot stabili dacă organizaţia pe care o reprezintă, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), deţine monopolul de care vorbeşte ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

„Înţeleg că domnul ministru Şova (ministrul Transporturilor, n.r.) a insistat asupra faptului că noi deţinem un monopol. Ce înseamnă monopol dacă sunt organe abilitate care pot constata dacă este vorba despre monopol, dacă firme care au respectat caietul de sarcini şi atribuire şi punctaj s-au înscris şi au câştigat înseamnă monopol, atunci domnia sa trebuie să sesizeze organele abilitate ale statului. În acelaşi timp, acest nou program de transport se vrea făcut şi pentru transportatorii români, trebuie să avem timpul necesar de a achiziţiona aceste noi autobuze. Altfel, nu avem cum. Nimeni nu ne va produce în momentul de faţă, în 4 – 5 luni de zile 1.000 – 1.500 de autobuze. Deci, pentru a putea participa şi câştiga această atribuire trebuie să avem autobuze noi. Nu avem nimic împotrivă, dar daţi-ne timpul necesar. Sau haideţi să discutăm”, a spus Ştefănescu.

Liderul COTAR a menţionat faptul că un vot majoritar în legătură cu prelungirea termenului până la care se pot face achiziţii de autovehicule noi de transport a fost dat la începutul anului în cadrul unei întâlniri la care a fost prezent şi ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

„Nu poţi să vii cu 4 – 5 luni de zile înainte, cu toate că ministrul Şova, la începutul anului, a promis ferm că va face o prelungire a termenului. Şi nu era numai Ştefănescu de faţă sau membrii COTAR, erau toţi transportatorii de persoane, la Ziua Cargo la Braşov. Atunci, domnia sa a supus la vot şi a zis: „Cine este pentru prelungire?”. Toată lumea a ridicat mâna şi a votat pentru prelungire… Nu s-a spus să facem adresele către minister şi le voi aproba şi fac prelungirea programului de transport, ne-a spus ministrul. Acum vine domnia sa şi spune „Nu mai îmi convine ! Vreau să facem altfel”. De ce? Nu ştim de ce se ţine dânsul de aceste prevederi. Nu vreau să vorbesc cu păcat, dar poate undeva, după colţ, cineva stă pitit cu sute de autobuze şi care vrea să participe la licitaţie, dar deja le are cumpărate. Noi nu le avem”, a susţinut Vasile Ştefănescu.

Citește mai mult pe capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.