Tramvaiul Revoluției a pornit în circuitul aducerilor aminte VIDEO

141

Acel decembrie de acum trei decenii în urmă merită orice efort pentru a rămâne viu în mintea dar și sufletul timișorenilor. Sunt diverse forme de a aminti de jertfa celor ce au avut curajul de a se împotriva unui sistem totalitar. Cu unul din momentele cheie al declanșării revoltei a fost oprirea acelui tramvai din piața Maria este cât se poate de firesc ca și acum tot un tramvai să fie mijlocul potrivit de a marca anii trecuți.

Tramvaiul turistic, ce deja este cunoscut de locuitori pentru diferite curse de cunoaștere a orașului, a pornit și în după ameaza zilei de sâmbătă cu toți cei interesați să afle istoria recentă.

Părinți ori bunici cu copii ce nu au trăit acele momente au pornit la un tur explicativ cu date interesante povestite în fiecare stație de către ghidul Ludovic Satmmari. Plecarea a fost din Piața Libertății, unul din punctele fierbinți ale Revoluției. Ajunși la Catedrala Mitropolitană alte întâmplări reale au fost povestite. din fuga tramvaiului. A urmat Piața Maria cu povestea ei despre primele adunări din serile de 15-15 decembrie. Rând pe rând au urmat piața Bălcescu și Calea Buziașului cu celebra ei platformă industrială de pe timpuri de unde au pornit coloanele de muncitori ce au declanșat greva generală ce va paraliza orașul în 1989.

Periplul pelerinilor moderni cu tramvaiul a ajuns și la muzeul transporturilor „Corneliu Mikloși” unde au primit noi și noi explicații. Este remarcabil efortul unor elevi ce au notat totul în agende pentru a păstra informațiile ce le păreau deosebite. A fost ca o lecție de istorie contemporană făcută altfel decât la clasă în fața tablei.
Zilele ce vor urma se vor amplifica manifestările dedicate memoriei celor dispăruți sau răniți în zilele de foc.

LĂSAȚI UN MESAJ