Tramtur a plecat în circuit pentru a prezenta orașul și altfel

398

Dacă în orașul nostru încep să vină din ce în ce mai multe grupuri de călători străini chemați de curiozitate atunci este firesc să se facă eforturi tot mai mari de a le oferi ceva demn de văzut.

O pleiadă de clădiri vechi ce ilustrează o multitudine de stiluri arhitectonice sunt gata de a fi puse în valoare măca prin etalarea lor în fața celor avizi de inedit. Sigur că acestea ar mai trebui să treacă și prin etapa, obligatorie, de temeinică igienizare și renovare cu respectarea normelor de reabilitare. Avantajul că aceste clădiri se află și în apropierea liniilor de tramvai a dus la ideea de a putea vizita orașul din tramvai. Și până acum a existat un tramvai turistic dar acesta făcea doar unele curse ocazionale. De acum va avea un program regulat săptămânal. Și poate chiar mai des dacă se va cere.

Astfel, Societatea de Transport Public Timișoara vine în întâmpinarea timișorenilor dar mai ales călătorilor din afară, și oferă circuite turistice cu tramvaiul. Cei ce deja au văzut o mică parte din centru la pas și fiind atenți la explicațiile unui ghid bine pregătit pot lărgi aria cunoașterii lor și face un circuit cu tramvaiul. Pentru localnici este cunoscut ca fiind linia celebrului 6 ce face înconjorul unei bune bucăți din centru și din cartierele istorice Elisabetin și Fabric. Astfel vor putea vedea urbea de altădată.

Tramvaiul numit chiar așa,TramTur, va circula în fiecare duminică, între orele 12:00 – 20:00, cu o plimbare cu povești despre Timișoara de altădată. Plecarea va avea loc din Piața Libertății de pe linia paralelă cu cea principală , iar traseul va cuprinde cartierele istorice ale Cetății dar și Elisabetin, Fabric, zona centrală, Catedrala Mitropolitană, Piața Maria, Piața Bălcescu.

Chiar de la prima călătorie, duminică la prânz, au fost destul de numeroși curioși ce au venit la inaugurarea tramvaiului turistic. Timișoara este orașul cu cea mai mare tradiție în ceea ce privește transportul public pe linie ferată urbană. Aici în orașul nostru, începând cu 1869, a circulat primul tramvai tras de cai de pe actualul teritoriu al țării. Primul traseu ce lega Fabricul de în piața Sfântul Gheorghe a fost un adevărat succes al vremii.

De asemenea, Timișoara a mai marcat o premieră în ceea ce privește transportul în comun. În 1899 pe străzile Timișoarei a circulat primul tramvai electric.
Este de apreciat efortul celor de la societate de transport de a ieși din conul de umbră în care au fost o vreme și prin asemenea inițiative ce precis vor deveni de asemenea un succes.

LĂSAȚI UN MESAJ