Training Path for Phlebologists (TRAPP), cu spijinul financiar al Comisiei Europene FOTO-VIDEO

61

Cinci echipe de specialiști din Italia, Grecia, Belgia și România, coordonate de Societatea Română de Flebologie au câștigat și realizat un proiect european: Training Path for Phlebologists (TRAPP) cu spijinul financiar al Comisiei Europene prin programul Erasmus+ România.

“Implicarea Societății de Flebologie a fost maximă, în sensul că Societatea Română de Flebologie conduce acest proiect, un proiect european, ERASMUS+, în care sunt angrenate mai multe țări printre care Italia, Portugalia, Grecia și noi suntem cei care coordonăm. Care este obiectivul acestui proiect? Este acela de a stabili liniile directoare pentru formarea flebologului în Europa.”, a spus prof. univ. dr. Sorin Olariu, preşedintele Societăţii Române de Flebologie.

“Pentru pacienții noștri, această aprobare a rezultatelor a proiectului din partea Comisiei Europene, înseamnă o mai bună gestionare a diagnosticului și tratamentului acestor pacienți. Este important și pentru noi, doctorii, pentru că nu vor veni în faze complicate în situații dificile de tratat, ci vor fi tratați de la început de către cel mai bun specialist”, a spus conf. dr. Daniela Radu, președintele executiv al Societății Române de Flebologie.

Scopul acestui proiect este de a defini profesia de flebolog european pentru a avea profesioniști în tratarea bolilor venoase, aceștia vor oferi tratamente adecvate pacienților.

“Avem nevoie să acordăm mai multă atenție Flebologiei, de aceea din acest punct de vedere sunt de acord cu acești oameni care au venit aici la Parlamentul European din mai multe țări, din Portugalia, Italia, Grecia și alte țări, că trebuie să ne focusăm mai mult asupra acestei probleme și voi acorda suportul necesar pentru a avea un certificat european și un sistem juridic și vom ajuta să se dezvolte în mai multe moduri această abordare”, a spus europarlamentarul Pietro Fiocchi.

Pagina web a proiectului cuprinde curricula și pașii necesari. De asemenea, s-a creat o platformă de e-learning care cuprinde cunoștințe teoretice extensive necesare medicilor care vor să devină flebologi, precum și un sistem bine pus la punct de verificare a acestor cunoștințe.

Rezultatul final va fi îmbunătățirea diagnoticului și tratamentului pacienților cu boli venoase prin crearea și certificarea unor medici specialiști în domeniul flebologiei.

“Beneficiile finale la sfârșitul acestui proiect sunt pentru pacienți, pentru pacientul care trebuie să fie tratat mai bine. Aacestea sunt patologii care, în cele mai multe cazuri, sunt incvalide, adică ne referim la insuficiență venoasă cronică profundă, care este o afecțiune care invalidează pacienții. Pe de altă parte, medicii vor fi beneficiari, întrucât toți medicii care nu sunt pregătiți științific nu vor putea intră în specializare”, a spus Giuseppe Genovese – Registro Europeo dei Flebologi, Italia.

“Avem cooperare internațională pentru a dezvolta domeniul flebologiei și de cel puțin zece ani Flebologia s-a dezvoltat mult în ceea ce privește tehnologia și tehnici și e nevoie să stimulăm medicii tineri și cei actuali, care lucrează în aceast domeniu, să dobândească cunoștințe și tehnici și acum ceea ce se întâmplă în foarte multe țări din Europa a fost de bun augur să avem acest proiect care să ne susțină”, a spus Augusto Sampaio – Europe Vein Center Portugalia.

Pentru a fi recunoscută profesia de flebolog în Europa au fost prezentate rezultatele proiectului în data de 20 Noiembrie 2019 în Parlametul European pentru a fi aprobate de comisia de specialitate.

După diseminarea proiectului la diverse manifestații științifice, congrese, conferințe s-a primit o scrisoare de solicitare din partea UIP ( Internațional Union of Phlebology) semnată de Pier Luigi Antignani pentru a oferi auspiciile acestei societăți privind rezultatele proiectului.

Sursa: televiziunea-medicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ