Tradiționalele torțe au luminat centrul orașului. FOTO-VIDEO

232

Seria de evenimente festive prilejuite de Ziua Armatei s-a încheiat marți seara la ora 19 cu mult așteptata retragere cu torțe. Militarii brigăzii 18 Infanterie Banat dotați fiecare cu torțe aprinse au mărșăluit începând de la Catedrala Mitropolitană. Traseul a continuat pe la sediul principalelor instituții ale orașului și a fost următorul: Primăria Timişoara – apoi pe strada Loga pe la Mitropolia Banatului – Palatul Administrativ al Judeţului Timiş – bulevardul Revoluției – Piaţa Libertăţii – Strada Alba Iulia – Piaţa Victoriei – iarăși până la Catedrală cu întoarcere pe cealaltă latură, apoi strada Mărăşeşti până la sediul Brigăzii 18 din Piața Libertății.

Mulți curioși au străbătut tot traseul în urma soldaților și chiar au fredonat câteva din marșurile intonate de fanfara militară.

Potrivit locotentului-colonel Daniel Pârvu, ofițer de relațiile publice al infanteriștilor, retragerea cu torțe este un prinos de recunostință adus celor ce au căzut în lupte, atunci când trupele se întorceau acasă. Focul torței este un simbol al victoriei vieții, dar și al reînnoirii. Este una dintre cele mai solemne tradiții ostășești ce nu se execută decât cel mult de două sau trei ori pe an. Probabil că obiceiul are o veche tradiție de la începutul creștinismului de vreme ce se regăsește și la alte armate din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ