Topul mitei în spitalele dintr-un mare oraș din vestul țării

437

Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat internațional și cu operațiuni la nivel global specializat în audit, evaluare și certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internațional ISO 37001, a publicat recent, în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătății, topul mitei în spitalele din România, cuprins în prima sinteză a unui indicator utilizat în vederea monitorizării performanțelor operaționale în domeniul combaterii mitei în spitalele din România. În studiu au intrat 352 de spitale publice din toată țara, inclusiv din județul Bihor.

„În urma răspunsurilor la întrebarea “Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?” în cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătății a fost realizat un clasament al spitalelor din întreaga țară, în funcție de numărul de răspunsuri afirmative. Peste 350 de unități medicale din întreaga țară au făcut subiectul acestui raport, iar pentru perioada ianuarie 2019 – iulie 2019 au existat aproximativ 3.800 de răspunsuri afirmative la întrebarea referitoare la pretinderea de bani sau atenții din partea personalului medical”, arată un comunicat al Anti-Bribery Synergy, redat de site-ul comunicatedepresa.ro.

Pe locul 1 în top se află Spitalul de Urgență București, unde au fost primite 153 de răspunsuri afirmative, urmat de Spitalul Județean din Brăila, cu 147 de răspunsuri, și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan, din București.

Cel mai mare spital din Bihor, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, se află pe locul 12 din 325, cu 58 de răspunsuri afirmative!

Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea este pe locul 43, cu 29 de răspunsuri afirmative, iar Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” din Marghita pe locul 97, cu 12 răspunsuri.

În cazul Spitalului Municipal „Ep. N. Popovici” din Beiuș și al celui orășenesc Aleșd, situate pe locul 155, respectiv 158, au declarat că li s-a cerut șpagă 4 persoane.

Alte spitale bihorene din top sunt, pe locul 196, Spitalul General CF Oradea, cu 3 răspunsuri afirmative, și Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, din stațiunea cu același nume, unde 2 persoane au declarat că li s-a cerut mită.

Cu zero răspunsuri afirmative figurează în top Spitalul de Psihiatrie Nucet, Spitalul de Psihiatrie și măsuri de siguranță Ștei și Spitalul Municipal Salonta.
Sursa: Bihoreanul

LĂSAȚI UN MESAJ