19.1 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Top sfaturi de la Poliţia Rutieră pentru minivacanţa de Crăciun

Minivacanţa de Crăciun, un prilej nimerit pentru deplasări cu maşina, la rude, la munte, în alte oraşe! Pentru a evita producerea unor accidente de circulaţie, Poliţia Rutieră vă oferă câteva sfaturi.

Ce riscaţi dacă vă urcați la volan sub influența băuturilor alcoolice

Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice! Consumul de alcool scade capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici și auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenția, reflexele și viteza de execuție a mișcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice riscă și închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancțiunea prevăzută de lege pentru cei depistați în trafic cu o îmbibație alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge.

Poliţia Rutieră: conduceţi preventiv, atenţie la viteză!

Adoptați o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare. Evitați depășirile întrucât, în condițiile unui trafic rutier aglomerat, acestea se dovedesc extrem de periculoase.

Respectați regimul legal de viteză întrucât viteza excesivă și cea neadaptată la condițiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România, transmite Poliţia Rutieră.

De asemenea, se recomandă șoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană.

Pentru un plus de siguranță, se impune și mărirea distanței în mers între vehicule. În ceea ce îi privește pe conducătorii auto începători, aceştia trebuie să evite, pe cât posibil, șofatul pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere.

Folosiţi luminile de întâlnire, evitaţi bruscarea frânei

Poliţia Rutieră recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenție deosebită necesită și sistemul de ventilație-dezaburire ale parbrizului și lunetei mașinii, care trebuie să funcționeze foarte bine.

Atunci când traficul este intens, precipitațiile sub formă de lapoviță sau ninsoare ori ceața pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.

De evitat acționarea bruscă a frânei și a mecanismelor de direcție, în condițiile unui carosabil alunecos, deoarece se poate derapa foarte ușor. Este indicat să se folosească cu precădere frâna de motor. Pe porțiunile acoperite cu polei, conducătorii auto nu trebuie să vireze și să frâneze în același timp.

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul decât în condiții normale.

Şi pietonii trebuie să respecte regulile de circulaţie

Și pietonilor li se recomandă de Poliţia Rutieră să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor și să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiții de siguranță.

Alte subiecte :

Sarcofagul din mijlocul Timișoarei! Fostul manej imperial și epopeea sa specială

Fostul manej imperial, construit în secolul al XVIII-lea, devenit Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara, urmează să fie transformat complet, în urma unui...

Primarii PNL din Timiș, pe cale de a se consola cu noua situație politică

Primarii PNL din Timiș care l-au susținut pe Alin Nica se pregătesc să se regrupeze în spatele președintelui interimar al filialei, Vasile Blaga. Deocamdată...

Citește și :